ACORD CONTROVERTIT

Jaén rep aquest dimarts el llegat de Miguel Hernández

Els hereus reclamen a Elx, lloc on han estat les 5.000 peces durant 26 anys, 1,5 milions d'euros

Miguel Hernández llegeix poemes als soldats del front republicà durant la guerra civil.

Miguel Hernández llegeix poemes als soldats del front republicà durant la guerra civil. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts

Elllegat de Miguel Hernández (Oriola, 1910-Alacant, 1942) arribarà aquest dimarts a la província de Jaén, on una part quedarà dipositada a la capital, per al seu estudi, i l'altra a Quesada, localitat natal de la dona del poeta, Josefina Manresa, per ser exposada.

Així ho ha indicat aquest dilluns el president de la diputació jaenesa, Francisco Reyes, qui ha anunciat lafirma d'un protocol amb els hereus perquè els 5.000 documents, manuscrits i objectes permanezcan en la terra que va inspirar a l'autor de 'Andaluces de Jaén'. L'acte tindrà lloc a les onze de la demà, en el palau Provincial, on també serà rebut el furgó amb el conjunt de peces.

"Mañana arriba a aquesta província [el llegat], i ja anunci que la part expositiva estarà instal·lada enQuesada, als voltants del Museu de Rafael Zabaleta, i la resta estarà disponible per al seu estudi a l'Instituto de Estudis Giennenses", ha explicat Reyes.  De moment, es desconeix la contraprestació econòmica que rebran els néts de l'escriptor, que feia diversos mesos que ho estaven negociant.

Conflicte econòmic i polític

Notícies relacionades

Durant els últims 26 anys, el llegat de Miguel Hernández ha estat a Elx. El novembre del 2011, la família el va treure de l'Arxiu Municipal i el va dipositar a la caixa forta d'un banc, després que el nou equip de govern local, del PP, que va substituir el PSOE, trenqués el conveni que comportava el pagament de 3 milions durant 20 anys, 1,6 per a la família i la resta per al desenvolupament d'una fundació. Els hereus reclamen ara a l'ajuntament prop d'1,5 milions per larescissió unilateral de l'acord.

La Diputació de Jaén també ha arribat a un acord amb la família de l'escriptor alacantí per a la cessió dels drets del poema 'Andaluces de Jaén', que passarà a convertir-se en l'himne oficial de la província, segons va aprovar el ple de la diputació el 29 de febrer. S'espera que l'himne, que comptarà amb arranjaments musicals del Conservatori Superior de Música de Jaén, estigui enllestit per al 2013, quan es commemora el bicentenari de la creació de la diputació.