Les estrenes de la setmana

'El caballero oscuro' diu adéu amb un relat enorme

Christopher Nolan tanca la sèrie de Batman amb un gran espectacle en la tercera entrega

Anne Paquin, a la dreta, protagonitza el drama familiar de ’Margaret’.

Anne Paquin, a la dreta, protagonitza el drama familiar de ’Margaret’.

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Parlem de croats, de quixots, perquè d'ells parlen també les històries que aquesta setmana s'incorporen a la cartellera: cavallers errants, homes molt ambiciosos o autèntics tarats, disposats a posar el seu futur, la seva llibertat i la seva vida al servei d'empreses impossibles o obsessions destructives. D'entrada, almenys tres d'aquests subjectes protagonitzenEl caballero oscuro: la leyenda renace, tercera i última entrega de la tremebunda saga de Batman.

El primer és, evidentment, Batman (Christian Bale). Un superheroi malparat i gastat que abandona el seu retir en part per les seves compulsions psicològiques i el seu afany autodestructiu i en part per la noble voluntat de sacrificar la reputació, el seny, i la seguretat per protegir el seu poble de l'aniquilació apocalíptica. El segon d'aquests croats és Bane (Tom Hardy), el més perillós dels seus dolents, híbrid entre Ussama Bin Laden i Darth Vader que aboca la ciutadania a l'anarquia i el terror a gran escala.

CREADORS DESMESURATS / No obstant, ni l'un ni l'altre són els protagonistes d'aquesta història. El verdader heroi/dolent d'El caballero oscuroés el seu director, Christopher Nolan, un tio misteriós i solitari que ha construït un relat tan enorme per les seves ínfules com pel seu atractiu comercial, un dels més grans espectacles que s'han projectat mai en una pantalla. I que, imposant les seves estranyes obsessions al món sencer, ha canviat per sempre la manera com són creades i vistes les pel·lícules de superherois.

Hi ha diverses connexions entreEl caballero oscuroiMargaret,també des d'avui als cinemes. En primer lloc, la desmesura del seu creador, Kenneth Lonergan. Estava previst queMargarets'estrenés el 2006, però no va ser així perquè el director, obligat per contracte a fer que la pel·lícula durés dues hores, es va enamorar de la seva versió de tres i es va negar a tallar-la. Sis anys i diverses baralles judicials després, ens en arriba una versió de dues hores i mitja en què Anna Paquin encara sembla adolescent i Matt Damon encara està prim.

Margaretés un drama familiar, una mirada cínica al sistema legal i, com l'última de Batman, una evocació dels Estats Units posterior a l'11-S. I, parlant de quixots, cap com Lonergan, que per defensar allò en què creia ha enfonsat la seva carrera com a director, almenys als Estats Units.

Notícies relacionades

TRAFICANT IL·LUSTRAT / Howard Marks, protagonista delbiopic Mr. Nice, també va enfonsar la seva carrera, però més que res perquè allò en què creia era delicte. Sembla que, en el seu millor moment, aquest gal·lès educat a Oxford va controlar el 10% del tràfic mundial d'haixix. Marks, arrestat a Mallorca el 1988, va passar set anys en una presó d'Indiana. Avui fa campanya per la legalització de la marihuana i viu de la celebritat adquirida burlant la justícia durant tants anys.

Hi ha paios que cauen simpàtics tot i portar una mala vida, o precisament per portar-la. Un altre és el sergent Gerry Boyle (Brendan Gleson), protagonista d'El irlandés. Mentre combat el crim, aquest policia de províncies s'emborratxa i es droga i s'apropia el que no és seu i disfruta de la companyia de prostitutes -de dues en dues, si és possible-, com El tinent corrupte (1992) però sense crisis morals o espirituals. És un altre home amb una causa, però que, això sí, la seva causa és el vici.