ACTUACIÓ A LA RESIDENCIA DE ESTUDIANTES

Chavela Vargas provoca les llàgrimes de Poveda i la complicitat de Martirio

La veterana cantant mexicana homenatja Lorca en un concert i publica les seves memòries

2
Es llegeix en minuts

Als seus 93 anys i asseguda en cadira de rodes, Chavela Vargas vainundar aquest dimarts de joventut, amor i llàgrimes laResidencia de Estudiantes, a Madrid, en unconcert "estrany" i únic on la cantant ha regnat entreMartirio iMiguel Poveda i les guitarres de Raúl Rodríguez i Juan Carlos 'Che' Allende i Miguel Peña, els 'macorinos'.

Chavela Vargasha emprès el viatge a Espanya perquè, va explicar, va deixar "compromesa" la seva ànima i ha tornat a buscar-la. Al final de la que va qualificar de "vetllada encantadora" va demanar al públic que no la deixin "mai" i es va acomiadar amb un "fins després; ens veurem pròximament".

A la cadira de rodes a la qual està confinada des que "un matí" es va despertar i ja no li "responien" els peus, la cantant mexicana vestia el 'jorongo' que ha portat els últims anys però no les seves habituals ulleres fosques, que sí que lluïa la seva amigaMartirioChavela Vargas va estar atenta i somrient al que li cantaven i precisa en el que cantava ella, segons l'agència Efe.

Les llàgrimes de Poveda

No obstant, en la seva primera intervenció, es va trepitjar a si mateixa desgranant, a la mateixa vegada que la seva veu se sentia recitant el poema 'Amor, amor', la lletra de la cançó de Pepe Aguilar 'La barca en que me iré'. Quan va acabar els versos, va començar a cantar la tornada, que diu 'la barca en que me iré lleva una cruz de olvidot', i llavors va ser la primera vegada quePoveda es va desfer en llàgrimes.

Entre poemes deLorca, com 'Tengo miedo a perdre la maravilla', cantat perPoveda, la veu deMartirio en temes com 'Canción de las simples cosas' bravos i l'emoció dels tres artistes, no podia faltar la 'Llorona', de Chavela, davant la qual la veu trencada Poveda va quedar de nou "trencada" per les llàgrimes. Cançons com 'La barca en que me iré i 'Volver' van ser corejades pel públic, que va cantar aquesta última dret.

El concert, que va durar una hora per no esgotar a l'artista, ha servit per presentar el seuhomenatge aFederico García Lorca, al qual dedica el seu últim disc, 'La luna grande', una vintena de poemes del poeta granadí, recitats per ella i amb la música de les seves cançons més conegudes de fons.

Almodóvar i les memòries

Notícies relacionades

"Us estimol", deia l'artista, que va invitar el públic, i especialment al seu amic "Pedro" (Almodóvar) a prendre's unaampolla de tequila: "I així m'ha anat la vida, de relliscada en relliscada, detequilónentequilón", va resumir. El cineasta, entre el públic va comentar que "La Chavela d'avui no és ni la de l'alcohol, ni la desgraciada. Està més plena que mai". 

A més del disc, la cantant també presentarà, aquest dijous a Casa de América, el llibre dememòries 'Dosvidas necesito. Las verdades de Chavela' (Montesinos), resultat d'una extensa conversa de la periodista i escriptora mexicana María Cortina.