Entrevista
«Quan vaig tornar a un estudi la veu em tremolava»
entrevista: CRISTINA LLISO
Cantant

Cristina Lliso, en una imatge promocional del seu disc. /
Cristina Lliso, veu d'un dels grups més especials del pop espanyol dels 80 i 90, Esclarecidos, trenca un silenci sepulcral de 14 anys amb un disc de textures acústiques,Si alguna vez, produït per Suso Saiz i que surt avui a la venda. La cantant madrilenya, que conserva la seva veu distingida i subtilment emotiva, espera presentar-lo en directe a la tardor.
-Va desaparèixer totalment: ni col·laboracions, ni duos, ni cameos...
-Vaig entrar en una mena d'esgotament i vaig decidir dedicar-me a altres coses una temporada. No pensava tornar a cantar, però passen coses sorprenents i... ¿per què no?
-¿Què la va esgotar, el show business o la pressió d'haver de crear una cosa nova cada vegada?
-Una barreja de tot. Primer, sentia que el que havia d'explicar ja ho havia explicat, i que estava descuidant altres aspectes de la meva vida: la casa, els fills... I després, el meu últim projecte, el grup Lliso, no va tenir el ressò que ens hauria agradat, i al final no em compensava. També sentia que m'estava repetint.
-Doncs no era així: l'últim disc d'Esclarecidos, La fuerza de los débiles, i el de Lliso van plantejar uns girs experimentals atrevits.
-En l'últim d'Esclarecidos vam notar que estàvem tots cansats. Hi va haver moments que vam pensar que allò ja no era Esclarecidos.
-I no es veia cantant Arponera i La mala rosa la resta dels seus dies...
-No em venia de gust. Aquests anys no he tornat a escoltar res d'Esclarecidos. Ara ho he tornat a fer i em sembla que aquelles cançons segueixen vives, que no són decrèpites...
-¿Quan i com va decidir tornar?
-Parlant amb Suso (Saiz), Nacho (Lliso) i Alfonso (Pérez). Jo mateixa em vaig sorprendre: em van preguntar si volia i em vaig trobar dient que sí. No m'hauria fet res reprendre Esclarecidos, però no era real tal com tenia la vida muntada. Em vaig posar a escriure i vaig veure que tenia coses per dir, i quan vaig tenir vuit cançons vaig anar a casa de Suso amb la meva guitarreta i les hi vaig cantar. Ho vam perdre tot en un accident informàtic. Va ser un cop molt fort; estava a punt. Ho vam reprendre i tot va anar sortint de forma natural.
SEnDSi alguna vez sona senzill i diàfan. ¿Es va cansar d'experimentar?
-La meva idea era no complicar innecessàriament. Ara prefereixo coses més senzilles que als 90, quan escoltava Portishead o Lamb. Ho segueixo fent, però em poses al davant Jamie Cullum o Norah Jones i m'arriba més i m'alegra més la vida.
-Al disc, les paraules reclamen el protagonisme, gairebé com en un disc de cançó d'autor.
-Volia parlar de sentiments i de la vida d'una forma a la vegada personal i impersonal: que qualsevol pogués agafar un trosset d'aquelles cançons i fer-se-les seves.
Notícies relacionades-¿Sap que la seva veu està intacta?
-¡Gràcies, és el millor piropo! Doncs quan vaig tornar a un estudi, em tremolava la veu davant del micro, no trobava la nota... Em vaig sentir fatal i molt insegura, i vaig dir «ho deixo» diverses vagades. Però quan ho vaig tenir clar, ja vaig anar a totes.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial
- Desenes de canals de YouTube amaguen continguts gore, fetitxistes i macabres en suposats vídeos per a infants
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys