entrevista amb el Historietista

Go Nagai: «Mazinger Z neix en un embús de trànsit»

Go Nagai, amb una reproducció del robot Mazinger Z, ahir al Saló del Còmic.

Go Nagai, amb una reproducció del robot Mazinger Z, ahir al Saló del Còmic. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ
BARCELONA

Go Nagai (Japó, 1945) és el creador de Mazinger Z, un clàssic del manga de robots que va donar lloc a tot un gènere: elmecha. El personatge fa 40 anys i el seupareho celebra al Saló del Còmic.

-Firmarà pocs autògrafs i els afortunats sortiran d'un sorteig al qual només es pot accedir comprant marxandatge. Els seus fans estan molestos.

-Després de l'operació que vaig patir fa uns mesos no tinc tanta energia i m'he vist obligat a limitar les firmes. A aquells que es quedin sense dedicatòria, els dic que espero que hi hagi altres ocasions.

-¿Amb 40 anys acabats de fer, com veu Mazinger Z?

-Bé. Hi ha Mazinger Z per a estona. Com a robot viu en el seu món particular en el qual no s'apliquen les nostres lleis del temps. Pel que fa a l'argument, com que tracta temes universals, la història en si mateixa no envelleix. Sí que ho fan la tecnologia i l'animació, per això volem fer nous productes i sèries de Mazinger Z.

-¿La idea és actualitzar l'original o crear noves històries?

-Estic treballant amb diverses idees i propostes. Una de les possibilitats és agafar la història original i només actualitzar els avenços tecnològics; l'altra és crear una història completament nova amb el personatge de Mazinger Z.

-Així, no està cansat del personatge.

-N'he publicat més de 300 títols, i per cada un sento un afecte especial per un motiu o per un altre. Però a Mazinger Z el sento molt pròxim i tinc moltes ganes de seguir donant-li corda.

-Tornem a l'inici. ¿Com va néixer el personatge?

-Per un costat, el dec a la influència d'autors de la meva joventut que van crear personatges robots com Astroboy, d'Osamu Tezuka i Tetsujin. Llegint-los em va sorgir el desig de crear el meu propi robot. Per un altre costat, la idea de Mazinger Z va néixer en un embús de trànsit, em vaig imaginar un robot que, com un cotxe, era pilotat per una persona i tenia la capacitat de saltar per sobre de l'embús.

-I així va sorgir també el mecha.

-Sí, en aquell moment es va crear el concepte dels robots pilotats per humans. En poc temps van sortir unes 200 sèries al Japó amb personatges d'aquesta mena.

-Es va acusar Mazinger Z de ser excessivament violent. Aquí, per aquesta raó no es va veure la sèrie sencera.

-La violència és una cosa que els nens han d'aprendre perquè existeix. El fet de mirar sèries amb contingut violent pot funcionar com una espècie de catarsi, pot ser una font per aprendre coses. En el fons, és necessari. És més, als EUA, el país de Disney, amb obres edulcorades en què no hi ha violència, l'índex de criminalitat és altíssim comparat amb el del Japó. Nos-

altres ensenyem als nens que existeix aquesta realitat i quan es fan grans no tenen perquè cultivar-la.

Notícies relacionades

-També ha tingut problemes per incloure sexe a les seves obres.

-He introduït sexe explícit només en el manga per a adults. El que he incorporat en el manga infantil són escenes en què s'observa la curiositat dels petits pel sexe. És una realitat. El còmicHarenchi Gakuen va sermolt criticat perquè contenia imatges en què els nens volien veure les nenes despullades, però és que això succeeix. Han passat els anys i aquests nens no s'han convertit ni en violadors ni tampoc en adults traumatitzats.