La gran cita amb la historieta

Els robots assalten Montjuïc

El públic anima el tradicionalment fluix primer dia del Saló del Còmic

La 30a edició delSaló del Còmic de Barcelona obre les portes fins diumenge. / J. PUIG / E. SOTOS

1
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA
BARCELONA

Sota l'enunciat «La crisi ha arribat a una galàxia molt llunyana» apareix l'icònic R2-D2 intentant vendre el daurat C3-PO en una botiga de Compro or... És l'enginy de Kiko da Silva aEl Juevesen un dels originals de la macroexposicióRobots en la seva tinta, l'eix temàtic del Saló del Còmic de Barcelona. Però ahir R2-D2 estava en realitat a la fira, fent voltes amb un homònim, parlant en el seu inintel·ligible llenguatge i desafiant la crisi que aquesta ambiciosa 30a cita de la historieta sembla eludir. Amb rècord d'expositors (150), amb una inèdita cinquantena d'autors estrangers, amb una animació de públic sensiblement superior que altres anys en un primer dia tradicionalment fluix i que ha aconseguit mantenir el pressupost de la passada edició (700.000 euros) gràcies sobretot a promotors privats i a l'obertura al món digital i el dels videojocs. Potser com a reflex de la fortalesa d'un gènere, el del còmic, que el 2010 va ser l'únic del sector del llibre que va augmentar en vendes i facturació (21 milions d'exemplars, i més de 85 milions d'euros).

Notícies relacionades

Juntament amb els droides deLa guerra de les galàxies i amb permís de servicials robots d'última generació que fan gala de les seves habilitats -la noia Reem i la grassoneta parella Tibi i Dabo¿ regna un mite per a tota una generació d¿espanyols, Mazinger Z. El seu creador, el japonès Go Nagai, semblava molt en forma fotografiant-se davant d¿un mite, de la popularitat real del qual va confessar haver-se¿n adonat ahir després de les entrevistes amb la premsa. O almenys això li va dir alconsellerde Cultura, Ferran Mascarell, al trobar-se quan aquest visitava el Saló durant la inauguració oficial, al costat de l¿alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la delegació de la Xina, que aquest any és el país convidat i promet fructífers intercanvis creatius i culturals.

Estrelles del còmic com els nord-americans David Lloyd (V de Vendetta) i Craig Thompson (Blanketsi la nominadaHabibi) i l'argentí Enrique Breccia també es van deixar veure ahir pel Saló.