Anar al contingut

HISTÒRIC DE LA PREMSA

El dibuixant Antonio Mingote mor als 93 anys

Va ser el primer humorista gràfic membre de la Real Academia de la Lengua

EL PERIÓDICO / Barcelona

Un càncer hepàtic ha posat fi aquest dimarts a Madrid a la vida del dibuixant, humorista i escriptor Antonio Mingote, que als seus 93 anys seguia publicant les seves vinyetes al diari Abc, en què col·laborava des del 1953 i al qual estava estretament vinculat. Ingressat des de fa diversos dies a l'hospital Gregorio Marañón de Madrid, Mingote ha mort envoltat de la seva viuda, María Isabel Vigliola, i la resta de la seva família.

Nascut a Sitges el 1919, encara que de família aragonesa, va ser el primer humorista gràfic nomenat acadèmic de la Real Academia Española, on va ocupar la butaca r des del 1988. Autodidacte des dels seus inicis com a dibuixant, quan va publicar amb només 13 anys la seva primera il·lustració al suplement infantil Gente menuda, del setmanari Blanco y Negro, va començar a dibuixar en una revista extraoficial anomenada La Cabra, de l'Acadèmia de Transformació d'Infanteria a Guadalajara, on va entrar després de la guerra civil.

Encara que Mingote va començar a estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Saragossa, no va acabar la carrera. Va ser al Madrid de la postguerra, on es va instal·lar, on va iniciar la seva amistat amb Rafael Azcona i Carlos Clarimón, començant a col·laborar, ja com a humorista gràfic, el 1946, a la revista La Codorniz, des de les pàgines de la qual va satiritzar l'actualitat del país. Gràcies a aquesta etapa i a la seva intensa trajectòria a Abc es va forjar la seva fama com a historietista professional, reconeguda per premis com el Nacional de Periodisme (1981), la Medalla d'Or al Mèrit al Treball (1996) o la Medalla d'Or de les Belles Arts (2002).

Obres de divulgació

Preocupat per l'"immens dèficit" que existeix en l'educació actual, Mingote ha participat en els últims anys en diverses obres de divulgació, dirigides algunes als joves, com Historia de la pintura i Pequeña historia de la pintura (Espasa), en col·laboració amb el filòsof José Antonio Marina, i ¡Viva la ciencia! (Crítica), amb José Manuel Sánchez Ron. Amb el seu característic to humorístic també ha escrit llibres de divulgació històrica com Historia de la gente, El mus: historia, reglamento, técnica y vocabulario i Hombre solo.

Amb un premi que porta el seu nom i que concedeix Abc, Mingote va rebre recentment de mans del rei Joan Carles el títol de Marquès de Daroca en reconeixement a la seva "destacada, aguda i creativa trajectòria professional".

0 Comentaris
cargando