DE VISITA A BARCELONA

Paul Auster: "Els joves ens han demostrat que el nostre sistema ha fracassat"

L'escriptor recolza moviments com Ocupem Wall Street i rebutja la persecució d'escriptors i periodistes a Turquia

L'autor presenta el seu nou llibre 'Diari d'hivern', de contingut autobiogràfic, davant de més de 800 persones al CCCB

Paul Auster, durant la presentació del seu nou llibre al CCCB.

Paul Auster, durant la presentació del seu nou llibre al CCCB. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

L'escriptor nord-americàPaul Auster ha vaticinat que les protestes d'Ocupem Wall Street ressorgiran quan es retiri la neu deManhattan, i es repetiran en moltes altres ciutats dels Estats Units, perquè tant allà com en altres indrets del món "els joves ens han demostrat que el nostre sistema ha fracassat" i que és necessari "seure i pensar seriosament com volem viure". L'escriptor troba especialment interessant que els joves s'hagin mobilitzat sense necessitat de líders ni plataformes.

Auster és a Barcelona per presentar el seu últim llibre,Diari d'hivern / Diario de invierno (publicat en català perEdicions 62 i en castellà perAnagrama,mesos abans de l'aparició de l'original en anglès). Un llibre breu basat en diversos episodis de la vida de l'escriptor, que acaba de fer 65 anys, i marcat per l'acumulació de ferides i cicatrius que preludien l'envelliment i la mort.

Notícies relacionades

"No hi ha res inventat. Tot és veritat, autobiogràfic. Puc maquillar una història, ho he fet moltes vegades, però llavors en dic novel·la", ha aclarit durant una roda de premsa alCentre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). A la tarda,Austerha congregat més de 800 lectors que han pagat tres euros per escoltar-lo. ElCCCBha hagut d'habilitar no només el Hall del recinte, on estava previst que se celebraria la presentació del seu últim llibre, sinó també l'auditori, on s'ha projectat la seva intervenció en una pantalla.  

Auster i Israel

L'escriptor s'ha ratificat en la seva oposició a visitar Turquia mentre hi segueixi havent escriptors i periodistes empresonats i no estigui garantida la llibertat d'expressió. Davant les acusacions de sionisme llançades pel Govern turc contra Auster, l'escriptor replica que "el que passa a Israel és molt complicat, però si un escriptor israelià recolza o critica el seu Govern no corre el risc d'anar a la presó".