Els preparatius del 23 d'abril

La vella amistat de dos genis

Un llibre de luxe recupera 'Obres de museu', un volum de bibliòfil de Pla i Dalí publicat l'any 1980

Trobades entre Pla i Dalí a Llofriu i Figueres, fotografiats pel secretari del pintor, Enrique Sabater.

Trobades entre Pla i Dalí a Llofriu i Figueres, fotografiats pel secretari del pintor, Enrique Sabater. / ENRIQUE SABATER

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA
BARCELONA

És difícil datar exactament el començament de l'amistat entre el pagès vocacional que era Josep Pla i el model d'excentricitat que va ser Salvador Dalí. Se sap, i així ho fa constar el periodista Víctor Fernández aSituant-los en un punt-un llibre escrit en col·laboració amb Enrique Sabater, antic secretari de Dalí-, que durant els anys 1920 aquests personatges tan dispars ja es cartejaven i que, salvats uns «malentesos», van mantenir l'amistat fins al final dels seus dies. El llibre, que apareixerà al maig publicat per Enciclopèdia Catalana, és un dels dosbonus-track(l'altre és una medalla escultòrica) que acompanyaran la reedició de luxe d'un volum de bibliòfil excepcional,Obres de museu, amb una edició de 1980 que va marcar la represa de la relació de l'escriptor i el pintor.

L'original venia servit en una caixa de fusta, incloïa 12 litografies de Dalí, una medalla de bronze amb un retrat de Gala i avui al mercat bibliòfil el preu pot arribar als 7.000 euros. La nova edició (més assequible, però igualment costosa) redueix el format, transforma les litografies en il·lustracions, canvia la medalla amb un gravat de Gala per una altra on es veu Trajà travessant l'Empordà, corregeix els «nombrosos» errors i col·loca algunes altres vinyetes (dibuixos ornamentals que es col·loquen al principi i al final dels capítols) en lloc de les originals, «molt mal impreses», segons Fernández.

Notícies relacionades

«El text de Pla d'Obres de museu, que no forma part de les seves obres completes, té per tema Dalí i la seva terra, l'Empordà, i entre moltes altres coses suposa una defensa del pintor surrealista, cosa que en una carta que Pla va dirigir a l'artista es percep més clarament: que a Dalí se'l jutjava abans per consideracions polítiques que artístiques», explica Fernández, conscient que una cosa semblant li passava a Pla. La carta és una de les quatre que va enviar durant el projecte a Dalí i que també s'inclouen al llibre annex.

La participació de qui va ser el controvertit secretari de Dalí de 1968 a 1981, el fotògraf Enrique Sabater, també vell amic de Pla, es concreta en un text i en el magnífic reportatge fotogràfic adjunt que funciona com una espècie demaking-off d'Obres de museu. De com, gràcies al fotògraf, els vells amics van oblidar les seves diferències cap al 1970: Dalí va visitar Mas Pla i l'escriptor, per la seva banda, va anar fins a Figueres per veure com avançaven les obres del futur Museu Dalí. Un dia, Pla va convidar a menjar Sabater i li va anunciar: «He escrit això sobre el seu cap i voldria que li ho ensenyés. Si hi està d'acord, vostè ho publicarà ». Sabater, hàbil estrateg, no s'ho va rumiar dues vegades.