ÉS L'ESTRELLA DEL BALLET DE L'ÒPERA DE PARÍS

José Carlos Martínez, nou director de la Compañía Nacional de Danza

El ballarí i coreògraf espanyol ocuparà el càrrec a partir del setembre del 2011 i per un període de cinc anys

El ballarí i coreògraf José Carlos Martínez, en el paper del Príncep d’’El llac dels Cignes’, en una producció de l’Opera de París.

El ballarí i coreògraf José Carlos Martínez, en el paper del Príncep d’’El llac dels Cignes’, en una producció de l’Opera de París. / EFE / ÒPERA DE PARÍS

3
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / Madrid

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha anunciat el nomenament del ballarí i coreògraf espanyol José Carlos Martínez com el pròxim director de la Compañía Nacional de Danza (CND). L'actual ballarí estrella de l'Òpera de París s'incorporarà al càrrec a partir del setembre del 2011 i per un període de cinc anys.

González-Sinde ha destacat que és la primera vegada que l'Institut Nacional de les Arts Escèniques de la Música (INAEM) porta a terme un procés obert i transparent per a la selecció de la direcció d'un dels seus centres artístics.

La ministra ha recordat que el concurs, que va començar el 27 de juliol amb la presentació de propostes, va acabar el 15 d'octubre amb 21 candidatures presentades. Les propostes havien d'estar acompanyades d'un projecte integral de gestió per a la companyia que, segons el nou estatut de la CND, ha de ser la base del Pla Director que marcarà les línies generals d'actuació de la companyia en els pròxims cinc anys.

Continuar les tasques

González-Sinde ha explicat que després d'un període de consultes tècniques a l'INAEM per part dels candidats, al novembre es va sotmetre la totalitat dels projectes presentats a la valoració del Consell Artístic de la Dansa, que va seleccionar un nombre reduït de candidats entre els quals va considerar la proposta de José Carlos Martínez com la més adequada per complir els objectius de la CND.

La responsable de Cultura ha considerat el projecte de José Carlos Martínez com una proposta integradora que, com indica el ballarí i coreògraf en el seu projecte, "aspira a crear una companyia oberta a tothom, que aculli els creadors i reuneixi els professionals al voltant d'un projecte artístic on cadascú pugui tenir el seu lloc". Un projecte encaminat a convertir la CND "en un motor de dinamització de la dansa a Espanya", ha afegit.

Una de les premisses que planteja el futur director de la CND és el seu desig d'avançar sobre la tasca realitzada per la companyia, amb la seva història, el seu equip i tenint en compte les etapes anteriors. "El que comença no és una ruptura sinó una continuació del que hi havia abans, d'una feina de Nacho Duato que ha portat la companyia a un punt d'excel·lència que s'ha de mantenir, ja que no hem d'anar cap enrere, sinó seguir caminant per arribar a la següent etapa, respectant el passat, fins i tot utilitzant-lo en el futur", assenyalava Martínez en el seu projecte.

Classicisme i avantguarda

Segons el futur director, la CND "haurà de ser una companyia homogènia però amb un ampli repertori, en què tinguin cabuda diferents tècniques i propostes artístiques. Una companyia on es conjugarà classicisme i avantguarda, i que oferirà espectacles que tinguin en compte un repertori més acadèmic (neoclàssic), sense descuidar les tendències més contemporànies i la inclusió en els espectacles de les noves tecnologies".

Notícies relacionades

L'actual ballarí estrella de l'Òpera de París està considerat com un dels grans de la dansa de l'actualitat. Va iniciar els seus estudis a Cartagena amb Pilar Molina. El 1987 va ingressar a l'Escola Òpera de París per convertir-se, un any més tard, en ballarí del cos de ball del ballet de l'Òpera. El 1992 passa a ser primer ballarí i el 1997 és nomenat ballarí estrella del Ballet de l'Òpera de París.

Ha interpretat els grans ballets del repertori clàssic com El Llac dels Cignes, Giselle, Don Quixot, La Baiadera, La Bella Dorment, Raymonda, Trencanous, La Sílfide, Romeo i Julieta i ballets neoclàssics d'Ashton, Balanchine, MacMillan, Grigorovich, Tudor, Lifar, Lander i Cranko, entre altres.