GUARDONS

Cultura premia la creativitat del grup La Zaranda

El Premio Nacional «havia d'arribar algun cop», afirma la companyia de Jerez

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

Després de 30 anys sobre els escenaris d'Espanya i Amèrica, els membres de La Zaranda van celebrar ahir emocionats la decisió del Ministeri de Cultura d'atorgar-los el Premio Nacional de Teatro, dotat amb 30.000 euros. La companyia de Jerez, segons el jurat, és capaç d'unir «una compromesa posada en escena» amb un text «que entronca amb la tradició de l'esperpent a través d'un llenguatge de gran càrrega poètica».

«Encara no m'ho crec. M'ha agafat de sorpresa, no entrava en els meus plans», va assegurar a l'agència Efe el director de la companyia, Francisco Sánchez, que viu amb un peu a Jerez i un altre a Madrid, i a qui tothom coneix com Paco de La Zaranda. Al seu parer, un dels principals valors de la companyia és la seva aposta clara i decidida pel teatre de creació. «Fem, va resumir, obres vives en les quals el més important és el que senten els nostres espectadors».

Un dels muntatges que va destacar el jurat, presidit pel director de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música, Félix Palomero, va ser el de Futuros difuntos. L'obra mostra com uns malalts mentals juguen a ser els amos de la seva vida, els metges de la seva bogeria.

Eusebio Calonge, autor dels textos de la companyia, va explicar que el Nacional de Teatro «havia d'arribar alguna vegada». Es tracta d'un just reconeixement a una tasca «honesta i humil» que té com a únic objectiu defensar un tipus de teatre i treballar «lluny del soroll i de les estratègies mercantils de l'espectacle». La Zaranda, efectivament, presumeix de preservar el que és essencial i rebutjar el que és inservible. Els seus muntatges no tenen estereotips i sí un llenguatge propi que convida a la reflexió.

Notícies relacionades

OBLIDATS A ESPANYA / Malgrat els agraïments, el fundador de la companyia també va tenir paraules que van destil·lar certa amargura al confessar que La Zaranda se sent més estimada a l'estranger que a Espanya. Especialment, en la «màgica» Amèrica. «Hi ha una Zaranda abans i una altra després d'haver-hi anat. Amèrica ens ha donat forces per seguir endavant», va subratllar Francisco Sánchez. «A Espanya, llevat d'excepcions, ens hem sentit deixats de costat. Encara que ara, per fi, el reconeixement ens ha arribat a través del Nacional de Teatro», va afegir el director de la companyia, autodenominada Teatro Inestable de Andalucía la Baja.

Sánchez va treure importància a la crisi econòmica que viu el món i va assegurar que l'única crisi que a ells els posa de veritat els pèls de punta és la de les idees, l'espiritual, «la que provoca que no tinguis res a dir». Aquesta, naturalment, no sembla afectar La Zaranda.

Temes:

La Zaranda