Teresa Solana Autora de novel·la negra

«Les ferides de la guerra encara no estan tancades»

Amb 'Negres tempestes' (premi Crims de Tinta) Solana recorda la guerra civil i estrena sèrie amb una mossa de personatge.

«Les ferides de la guerra encara no estan tancades»_MEDIA_1

«Les ferides de la guerra encara no estan tancades»_MEDIA_1 / GUILLERMO MOLINER

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA
BARCELONA

Norma Forester és subinspectora dels Mossos d'Esquadra. Viu amb el seu marit, patòleg forense del Clínic, una filla okupa, una mare hippy i una àvia, viuda de brigadista. Té un ex homosexual i una tia monja amb habilitats de hacker. Amb aquest ­atípic fresc familiar, Teresa Solana posa els sòlids fonaments d'una nova sèrie negra que inaugura amb Negres tempestes (La Magrana). En aquesta obra, l'escriptora reflexiona sobre la guerra civil i aparca la paròdia i la sàtira que va desplegar a les histò­ries dels bessons detectius a Drecera al paradís i Un crim imperfecte: «Hi ha coses sobre les quals no faig broma». És capaç de desmaiar-se si veu morts o sang, per això escriure sobre això li resulta «catàrtic».

-¿D'on va treure el personatge de la tia monja de clausura i hacker?

-D'una història que em van explicar sobre una monja, no diré d'on, famosa perquè sortia d'amagat, es pintava les ungles i es maquillava. Jo la vaig posar entre les clarisses de Pedralbes i li vaig donar un toc d'humor fent que en una comunitat de religioses hi hagi una monja capaç de connectar-se a internet i piratejar. Aquestes dones a vegades deuen tenir la temptació de canviar, encara que no ho facin. Com que van curts de vocacions a vegades deuen fer els ulls grossos...

-Ha nascut la mossa Norma.

-És un personatge amb moltes contradiccions. D'una banda és doctorada en Antropologia però s'ha fet policia. S'estima el seu marit però té un amant. És d'esquerres i els seus principis sobre la tolerància són molt sòlids però pot perdre els nervis i bufetejar un detingut. Volia explicar que els policies són persones, no per justificar la violència, sinó per dir que les persones no som blanques o negres.

-¿Els mossos estan de moda?

-Durant la repressió franquista, hau­ria sigut difícil posar un policia com a heroi però ara a Catalunya tenim una policia sobre la qual es pot escriure. Però crec que als mossos no els agradarà una mossa amb una filla okupa i una sogra que fuma porros…

-Crea una família poc corrent.

-La de la Norma és una mica exagerada, sí. Però la família ja no és el que era. La gent se separa i té noves parelles, són famílies més grans. A més, he volgut reflectir un tema a través de l'ex de la Norma, un gai que ha sortit de l'armari en una època complicada. I tot això, en un clima de normalitat, sense traumes, la gent ho viu positivament.

-A la novel·la reflexiona sobre la ­memòria històrica.

-Sí. Em preocupa molt la idea que és millor no parlar del passat i deixar-lo tranquil. És un error. És perillosa aquesta tendència de dir que els dos bàndols van fer les mateixes atrocitats. No és una manera seriosa d'enfrontar-nos al nostre passat.

-Denuncia les venjances personals i l'abús de poder franquista.

-És clar. Els guanyadors van estar molts anys en el poder i van tenir temps per fer-ho. Per una banda hi ha el que va significar que persones sense escrúpols poguessin portar a terme venjances personals gràcies al falangisme i, per l'altra, el que significava viure en aquest ambient.

-¿Vol donar veu a les víctimes?

-Recordar-les. Hi ha moltes ferides que encara no estan tancades i la manera de tancar-les no és no parlant-ne. Molts que van estar-hi directament implicats o ho van estar durant la dictadura ara passen per absolutament demòcrates. El problema és que no s'han demanat responsabilitats per això. Les víctimes mereixen justícia.

-¿I el que ha passat amb Garzón?

-És esperpèntic. ¡Com és possible que una organització falangista hagi aconseguit fer-lo fora de l'Audiència Nacional! Demostra que les ferides s'han tancat en fals i que hi ha molts temes polítics d'avui que ens retrotreuen a idees del nostre passat recent. En aquest país, la dreta és una dreta d'idees ràncies.

-Negres tempestes al·ludeix a l'himne de la CNT A les barricades.

-Tenia clar que el llibre havia de començar amb el primer vers de La Varsoviana perquè volia reivindicar la lluita del moviment anarquista. Aquí s'ha menyspreat i s'ha silen­ciat el que va significar.

Notícies relacionades

-Retrata la burgesia catalana.

-He volgut mostrar dos tipus de família de classe alta amb actituds diferents davant la dictadura: els catalans que es van enriquir amb el franquisme i els que van mantenir una actitud de militància i rebuig.