l'únic concert del grup a espanya va entusiasmar Els seus incondicionals

The Black Eyed Peas sembren el deliri a l'estadi de l'Espanyol

El camp de futbol del RCD Espanyol es va revelar com un recinte adequat per a concerts

La banda de pop urbà va impressionar els fans amb la seva bateria d'èxits i els efectes especials

Els Black Eyed Peas, ahir a la nit, durant el concert que la banda de pop urbà va oferir a l’estadi del RCD Espanyol.

Els Black Eyed Peas, ahir a la nit, durant el concert que la banda de pop urbà va oferir a l’estadi del RCD Espanyol. / CRIS IZQUIERDO

3
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE
CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Fins i tot amb un partit d'Espanya al Mundial, els concerts gratuïts de Montjuïc i una calor que convidava a protegir-se de grans multituds, ahir a la nit l'afluència al concert de Black Eyed Peas a l'estadi Cornellà-el Prat va resultar més que notable. Gairebé ple, contra els pronòstics malastrucs. A favor seu, l'esdevenimentSomusic comptava amb teloners populars com The Pinker Tones i, sobretot, el DJsuperstarDavid Guetta, col·laborador dels caps de cartell en temes comI gotta feelingi amb un disc (One love) movent-se entre els primers llocs dels més venuts.

Mentre un públic en essència juvenil anava cobrint pista i grades, Guetta va llançar números del ganxo deGettin' over you,Sexy bitch, When love takes over… Hi ha trucs fàcils però també emoció pop en temes que combinen el dance de macrodisco eivissenca amb les melodies i els efectes vocals del R&B i el pop urbà.

Però, per a efectes especials, els del grup estrella de la nit. Perquè la gira de presentació de l'àlbumThe E.N.D.(2009) és unblockbuster musical recolzat en conceptes de ciència-ficció i servit amb tot luxe de recursos: una pantalla gegant a la part del darrere i dues més de laterals, làsers, vestuari extravagant, genialtroupede ballarins robòtics... Si fos una pel·lícula seriosa, segur que seria de James Cameron. I, de fet, així podria ser. En una entrevista recent per a la revistaVibe, el líder Will.i.am va assegurar que preparaven un film de gira en 3-D i que tindria la firma del director d'Avatar.

SUPERHEROIS POP/ En la mateixa entrevista deia que la pel·lícula tindrà una «gran història». És a dir, no solament hi haurà imatges de directes, sinó també un argument que potser potenciarà el component superheroic de Will.i.am, Fergie, Apl De Ap i Taboo; el primer ja va fer de mutant amb barret vaquer aX-men Orígenes: Lobezno. Un superequip ben avingut, si ens atenim a l'actuació d'ahir, en la qual van exhibir una perfecta sintonia dalt l'escenari. Fos coreografia calculada o simbiosi natural, el cas és que els quatre es van complementar a tots els nivells i van formar un quadro harmònic i viu. Al seu costat, músics en directe, una idea per la qual apostaven fins i tot quan encara eren un grup de hip hop positiu.

A aquesta època pre-Fergie no van dedicar un segon, encara que va ser amb discos comBridging the gap(2000) quan la majoria de la crítica es va posar d'acord a lloar-los. Després d'una breu introducció ambParty all the time, van assaltarLet's get it started, un dels singlesdel disc que els va veure saltar al rap-pop,Elephunk (2003). Després van anar d'unhitglobal a un altre:Rock that body,Meet me halfway –seguida d'un rapfreestylede Will.i.am amb parts en castellà– oImma be, que exemplifica la manera de compondre actual del grup, menys basat en l'escriptura pop clàssica que en l'acumulació de frases encomanadisses sobre una eficaç carcassa rítmica. Cap a la dominació mundial des de la desconstrucció gairebé avantguardista.

«Està bé ser a Espanya la nit de la victòria», va dir Will.i.am abans de llançar-se a una cançó en aparença improvisada sobre el futur imparable dela Rojaal Mundial. Era el curiós pròleg a un dels temes més coneguts del grup, el clàssicWhere is the love?, aquest cop, quina llàstima, sense la contribució vocal de Justin Timberlake.

Notícies relacionades

EXHIBICIONS INDIVIDUALS / En la part central van demostrar que poden actuar com a herois solitaris: Fergie va interpretar èxits del seu àlbum en solitari,The dutchess(2006), comFergaliciousi la baladaBig girls don't cry, i Will.i.am va oferir un set de DJ.

Al tancar aquesta edició The Black Eyed Peas encara tenien artilleria popular per ensenyar. No costa imaginar que el seu megaèxitI gotta feelingtancaria –confeti inclòs– aquesta nit a major gloria de l'Auto-Tune, l'hedonisme i l'espectaclehi-tech.