UNA OBRA QUE COMMEMORA UN AVENÇ CIENTÍFIC

Joan Guinjoan ha compost una simfonia inspirada en l'accelerador de partícules del Vallès

L'OBC, dirigida per Martínez Izquierdo, l'estrena avui a l'Auditori

El compositor Joan Guinjoan, ahir, a l’Auditori, després de l’assaig de la seva obra.

El compositor Joan Guinjoan, ahir, a l’Auditori, després de l’assaig de la seva obra. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

Quan Joan Guinjoan (Riudoms, Baix Camp, 1931) va rebre l’encàrrec de compondre una obra que commemorés la creació del sincrotó Alba va pensar: primer he de saber de què va aquest invent que permet accelerar electrons a una velocitat pròxima a la de la llum (300.000 km/h). Després de visitar tres vegades el lloc mentre es construïa i atendre a les explicacions del director del centre, Ramon Pasqual, es va entusiasmar. «Havia de fer alguna cosa tan gran com el sincrotró, així que em vaig llançar a crear la meva tercera simfonia», explica Guinjoan, feliç després d’assistir al primer assaig de l’obra a l’Auditori.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) s’hi ha entregat, liderada per la sàvia batuta d’Ernest Martínez Izquierdo, gran coneixedor de Guinjoan i la seva obra. «És una peça difícil però apassionant», va destacar. Aquesta nit l’estrenarà amb un programa que inclouLa pregunta sense resposta,d’Ives, i l’apassionatSegon concert per a piano i orquestra,de Rakhmàninov, interpretat per un gran solista rus, Nikolai Luganski.

Sincrotró-Alba. Tercera simfoniacompta amb tres moviments:moderato, calmoivivo. «El primer moviment segueix un procés acústic similar als elèctrodes en el sincrotró, d’aquí que es vagin aglomerant sons a la vegada que hi afegeixo un element melòdic». Aquesta melodia representa seqüències d’elèctrodes i s’insinua a través d’instruments de les diferents famílies orquestrals.

El segon moviment és «de relax», apunta Guinjoan. Després del fragor, el compositor visita les set finestres o laboratoris on s’analitzen les partícules. «Com que en cada una s’estudien coses diferents, utilitzo una tímbrica diferent, sense arribar a ser atonal». El tercer moviment és festiu. Inclou un tema de caràcter popular i acaba amb un còctel de ritmes afrocubans exòtics.

La seva nova aventura sonora dura mitja hora. «Tots els músics de l’orquestra, arpa i piano inclosos, hi tenen el seu paper». Aquest és el segon cop que rep un encàrrec relacionat amb un avenç científic. El primer va serVerbum, dedicat al genoma. «He tingut sort. Tota la meva vida he viscut de la música i mai he fet concessions», diu Guinjoan, un dels creadors més respectats de la seva generació. «Vull que aquesta obra arribi al públic», afegeix. A l’assaig va sonar fenomenal.

Notícies relacionades

OBC & Nikolai Luganski

Auditori • Divendres 7, 21.00 h • Dissabte 8, 19.00 h • Diumenge 9, 11 h • 36-67 €