Nakany Kanté, la jove veu d'afrofusió
L'artista obre el cicle 'Afrojamboree' amb 'Saramaya', un disc d'arrels que creixen cap al soukous, el mbalax, l'afropop-mandé i l'afro-reggae
Compon des dels 8 anys, i això que no té antecedents artístics. Però el seu talent no es va desenvolupar fins que es va instal·lar a Barcelona, el 2009. Nakany Kanté venia menjar al carrer amb la seva àvia quan va conèixer el que va acabar sent el seu marit, el percussionista català (de Sabadell, per a més dades) Daniel Aguilar. La trobada va ser a la seva població natal, Siguirí, Guinea Conakry, zona fronterera amb Mali i bressol de mestres de la música mandé com Sékouba Bambino. Kanté obre avui a la sala Jamboree el cicle 'Afrojamboree'. I ho fa amb un disc de debut acabat de cuinar, 'Saramaya'.
"Saramaya significa 'èxit", aclareix una artista molt implicada: firma totes les peces i ha supervisat totes les fases de l'àlbum, gravació, mescla, masterització... "He volgut titular el compacte 'Saramaya' perquè així es diu una de les meves cançons i perquè és una paraula que a l'Àfrica té una acceptació encara més àmplia. Així que 'saramaya' és el que estic buscant", explica la intèrpret de 22 anys.
Tradició viva
De fet, la peça en qüestió "és una mica pop, una mica comercial --descriu el seu marit--. I mostra l'evolució de la proposta de Kanté: música d'arrel, de tradició viva, que es barreja amb altres estils". Al disc, editat per Slow Walk Music, hi ha cabuda per a l'afropop-mandé però també per al soukous, el mbalax o l'afro-reggae.
A més, s'ha sabut envoltar d'inspirats i resolutius col·laboradors com el saxofonista Jimmy Jeank (Buena Vista Social Club, Jarabe de Palo); els percussionistes Oumar Tounkara (Rokia Traoré) i Max Moya (ManExMaqina, Ojos de Brujo), i alguns dels músics més rellevants de l'escena africana de Barcelona, com David Maestro (guitarra), Kwame Adzraku (bateria), Gustavo Tato Sassone (percussions) i Djibril Ngom (sabar).
El seu periple per Catalunya
Una vegada instal·lada a Espanya, Kanté va començar sent component del grup Kenkeliba. Ha col·laborat amb Banan Kalo, Adiaratu Diabaté i Kungbanan Condé. El 2011 va ser seleccionada per participar en el projecte Afroesfera (Arts Contemporànies Negroafricanes), que va desembocar en l'exposició 'Afromúsiques (Espai Àfrica-Catalunya i Rek Thiossane), una mostra dels artistes africans més significatius que viuen a Catalunya.
Notícies relacionadesI el 2012 va ser reclutada per al projecte 'Diversons. Música per a la integració' de La Caixa. "En aquest cicle de concerts és quan més vaig madurar i vaig agafar més taules", agraeix.
Kanté és de l'ètnia dels malinké. "Sortim a ballar les nits de lluna plena. Som una raça molt ancestral --subratlla--. I espiritual".
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Per què el nou Papa ha escollit anomenar-se Lleó? Aquests són els anteriors pontífexs amb aquest nom
- Els escortes de Yolanda Díaz detenen un home amb un ganivet abans que la vicepresidenta arribés a un acte
- Illa veu l’elecció del Papa Lleó XIV com una oportunitat per reforçar el paper social de l’Església
- Els deures que tindrà damunt la taula Lleó XIV: de les pugnes internes, a la pederàstia i el paper de les dones
- L'estadounidenc Robert Francis Prevost es converteix en el 267è Papa sota el nom Lleó XIV