L'última fornada de cantants amb gran futur

Lidia Guevara, música d'autoajuda

La cantautora barcelonina recorre al mètode del 'crowdfunding' per publicar el seu segon disc, 'Héroe del universo'

La cantant interpreta per primera vegada i en exclusiva per a EL PERIÓDICO ’Héroe del universo’. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

La connexió entre la cantautora barcelonina Lidia Guevara i el seu públic és tan intensa com pràctica. Van ser els seus seguidors els que van finançar el 2011 Memoria de elefante, un disc amb què va guanyar el primer premi d'una coneguda radiofórmula, va arribar a tocar al Palacio de los Deportes de Madrid i al Palau Sant Jordi de Barcelona, i va compartir escenaris amb Suzanne Vega, Dani Martín, Macaco, Rosario i molts més. La inquieta artista torna ara a recórrer als seus fans a través d'una campanya de crowfunding que acabarà el 4 de gener perquè el seu Héroe del universo (així es titularà el seu segon àlbum) pugui agafar el vol.

«És un bon moment per a la figura femenina a nivell musical, sobretot pel que fa a cantautores. Cada vegada n'hi ha més. I em sembla molt positiu. Encara que no deixa de ser un reflex del que està passant en la societat: hi ha una obertura en el pensament i la dona cada vegada més ocupa el seu lloc», explica Guevara.

«Més que força bruta, el que fa falta és sensibilitat, i probablement les dones en tenen més que els homes», afegeix. Al seu costat, el seu guitarrista i productor, Jordi Batista arrufa el nas. «He dit probablement», subratlla ella, entre rialles.

Batista explica que Lidia té una forma de compondre «molt seva». I que intentarà que la seva proposta derivi cap a un pop indie molt actual. «Que segueixi la tendència del que ara fa tanta gent, des de John Mayer fins a Norah Jones». La idea és que comenci a gravar el compacte al gener i que ja estigui a punt a la primavera.

«Fa un any i mig vaig patir la pèrdua més important de la meva vida. Era el meu mestre, el meu exemple, la meva meitat, el meu referent. No acostumo a dir qui és ni el seu parentiu amb mi, prefereixo que es quedi com el que va ser: un heroi

-relata una emocionada Guevara-.

En vida li vaig prometre que li dedicaria l'àlbum i ja li vaig anunciar que es titularia Héroe del universo; que havia de servir de testimoni de la seva heroïcitat». Al principi, va temptejar diverses discogràfiques, «Però com és lògic, volien opinar. Així que vaig optar per fer alguna cosa cent per cent autèntica, que totes les decisions i les eleccions passessin per mi», afegeix.

Ja té 14 cançons compostes, escrites seguint el procés del seu enyorat heroi. «Però que ningú es pensi que totes les peces són dramàtiques i fosques. Només dues o tres. Era necessari per combatre tant dolor. Havia de canalitzar-lo. Després van començar a sorgir lletres plenes de positivisme i de llum, basades en el seu exemple».

Gestionar el dolor

Guevara el defineix com un disc d'autoajuda. «Una cosa molt en auge perquè hi ha massa pena i massa dificultats en molts àmbits de la vida. I la gent necessita esperança per continuar. Crec que aquest àlbum li servirà d'ajuda a tothom qui hagi patit una pèrdua, ja sigui de parella, familiar, de feina. No ens han ensenyat res tan necessari com gestionar el dolor».

Notícies relacionades

«El disc tindrà molts missatges que envolten el tema de l'espiritualitat», adverteix aquesta llicenciada en Ciències de la Informació. «Són molts els dubtes existencials». I ella està disposada a buscar respostes. «Se li dóna massa importància al que és material quan el que mou la gent són les coses intangibles. A més a més, crec que s'ha sobrevalorat la ciència, quan, ¿quina ciència pot explicar per què ploro si la meva retina no necessita lubricar-se? Per sort, aquí hi ha la música per compensar tantes mancances», sosté.

Lidia Guevara avança alguns dels títols que inclourà: Payaso supersónico (el seu heroi desaparegut va ser qui l'hi va proporcionar), Aprender a levitar, Gabriel, No voy a llorar, Colibrí, Años luz Vencer al huracán: «Nadie nos enseñó a vencer al huracán», diu la lletra.