VUITÈ DISC D'ESTUDI D'UNS SUPERVIVENTS

Rock hipervitaminat

M Clan publica 'Arenas movedizas', inspirades dosis de típic rock'n'roll del sud, hard rock, blues i soul

«El panorama s'ha tornat massa folk», es lamenta el duo murcià

El grup M-Clan interpreta la cançó ’Vidas desiertas’ en acústic per a EL PERIÓDICO. FERRAN SENDRA / FADRIQUE / E.SOTOS / M.TUDELA.

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

M Clan és un grup de rock que s'ha construït, a cop de potents directes i contundents propostes, una reputació que els permet continuar en actiu, malgrat un mercat musical que tal com van les coses sembla sobreviure entreArenas movedizas. Així és com precisament el duo murcià ha volgut titular el seu desè disc (i el vuitè d'estudi) que ahir va treure al mercat. Un nou grapat de cançons de típic rock del sud, de hard rock dels anys 70, de rock clàssic, de R&B, de soul... i, sobretot, com diuen ells, una exhibició «de maduresa».

L'àlbum el presentaran a Catalunya el 30 de novembre que ve a la sala Cotton Club de Lleida i el mes següent a Barcelona, a la sala Razzmatazz (el 15 de desembre). «Som una banda de rock com les d'abans, que té influències de tota mena, i que fa cançons intentant que siguin bones, ja sigui sonant més aviat rock o més aviat soul», assegura el cantant Carlos Tarque, després de reinvindicar «la importància de l'energia del rock».

Amb solera

Se saben dels pocs supervivents en un «uniforme i avorrit panorama que s'ha tornat massa folk; resulta que ara a tots els agrada Neil Young, i van i es posen a tocar la mandolina i l'ukelele», es lamenta el guitarrista Ricardo Ruipérez.

Notícies relacionades

Per al recent llançament, aquesta banda sobrada de solera ha creat peces de rock furiós com la que bateja el compacte (Arenas movedizas) iNoches de aullidos, i també fa inspirats gestos de complicitat al blues de Nova Orleans en cançons comRitual. I, és clar, ha tornat a reclutar a qui és considerat el tercer vèrtex de M Clan, el productor Carlos Raya. «Componem junts gairebé la totalitat de les cançons, gravem al seu estudi i l'únic que li falta és tocar en directe amb nosaltres, però no pot perquè forma part de la banda de Fito», aclareix Tarque.

El vocalista assegura sentir «absoluta vergonya d'uns dirigents que en nom de la crisi financera ens ho estan fent pagar a la resta dels mortals». «Però algun dia es farà justícia, ja ho veuran. Això és una autèntica barbaritat», emfatitza el guitarrista. «I el remat és el desànim que està destruint el país, paralitzant l'economia. Sense oblidar-nos de com estan tractant una cosa tan clau, tan bàsica com és l'educació», afegeix Tarque. «I amb la mesura sobre l'IVA no ens podran enganyar. S'estan equivocant, estan posant contra les cordes els artistes i la gent, que no podrà anar als concerts». Però ells, i ho avisen, seguiran al peu del canó i fent-se escoltar.