MUNDIAL DE QATAR

El Brasil plora l’eliminació de la ‘canarinha’

El país s’haurà d’esperar dos mesos per veure si el carnaval l’ajuda a oblidar la derrota i quatre anys més per tornar a tenir fe en la seva selecció.

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’eliminació de la selecció brasilera del Mundial de futbol de Qatar deixa el país vestit de festa i amb els ulls plorosos. El pentacampió perd l’oportunitat d’aconseguir ‘la sisena’ després d’un difícil partit que s’allarga més del compte a Doha i que acaba definit per una amarga decepció en els penals.

Al Brasil, on el futbol és gairebé una religió, el cap de setmana que s’havia ampliat amb la «vènia dels caps» ja no serà igual després de la derrota de la ‘canarinha’. El carnaval que s’havia preparat al Brasil en mig de balls, rialles i cervesa, ara es vesteix de dol als carrers del país.

De nord a sud del Brasil la derrota va omplir d’ombra la nació. La icònica platja de Copacabana, a Rio de Janeiro, que estava plena a vessar des de bon matí, ràpidament es va buidar. El mateix va passar a Recife, on els ninots gegants d’alguns jugadors de la selecció van desaparèixer després d’haver animat de forma entusiasta els seguidors abans del partit.

El silenci omple el Brasil

El Neymar de cabells ros platí i els ninots de Vinícius Júnior o Richarlison juntament amb el gegant Pelé, la principal estrella del futbol brasiler i que actualment està hospitalitzat per una infecció pulmonar, es van esfumar en qüestió de segons. A Sao Paulo, la ciutat més poblada del Brasil, un silenci generalitzat va omplir els carrers del centre de la ciutat, per on milers d’aficionats es desplaçaven després d’abandonar el Vale do Anhangabaú, on s’havien concentrat.

Els paulistes, que amb els seus vestits havien omplert el lloc de verd i groc, ja no tenien el somriure esperançador que hores abans il·luminava la ciutat. Els missatges d’ànim que es veien en pancartes per a la selecció van acabar per terra juntament amb els cartells que demanaven la recuperació de Pelé. Fa una setmana els brasilers ploraven per la derrota contra el Camerun i aquest divendres el país assisteix a un funeral inesperat de la selecció.

Ara el Brasil s’haurà d’esperar dos mesos per veure si el carnaval l’ajuda a oblidar la derrota de la ‘canarinha’ i quatre anys més per tornar a tenir fe en la seva selecció.

La premsa brasilera lamenta l’eliminació amb crítiques

«Final del somni», «Galleda d’aigua freda» o «El Brasil plora» són alguns dels titulars de la premsa brasilera per descriure aquest divendres l’eliminació de la ‘canarinha’ en quarts de final del Mundial de Qatar, que alguns comentaristes van atribuir al tècnic Tite.

El combinat de Tite, que sortia com un dels grans favorits, posa fi a la seva etapa amb un partit «dramàtic» contra Croàcia que es va resoldre en la tanda de penals, diu el diari ‘O Globo’, que ajorna «el somni de l’‘Hexa’ per al 2026».

Per al diari ‘O Estado de Sao Paulo’, la selecció brasilera «va deixar que l’adversari empatés al final de la pròrroga». Un dels destacats de la versió digital és un reportatge sobre «com ensenyar els nens a lidiar amb derrotes i victòries en l’esport».

La ‘Folha de Sao Paulo’ il·lustra la debacle amb diverses fotografies del porter croat Dominik Livakovic, «el gran protagonista del partit» per al diari paulista, que també destaca el gol de Neymar amb què va igualar amb Pelé com a màxim golejador històric de la selecció, amb 77 gols, segons els comptes de la FIFA.

Per la seva banda, el diari esportiu ‘Lance!’ va considerar que el Brasil «no va entendre el partit» i «va fer tot el que Croàcia volia». Els columnistes del portal UOL van ser els més durs amb Tite, que ja havia anunciat que deixaria el càrrec després del Mundial de Qatar.

Notícies relacionades

Guedes va afirmar que el seleccionador «va alinear malament» i va ser «pitjor» amb els canvis. També va recordar «l’aberració» que va suposar convocar el lateral Daniel Alves, que no jugava des del setembre. En la mateixa línia va anar Milton Neves: «Indiscutiblement, Tite és el gran culpable del fracàs brasiler a Qatar. Primer per haver convocat laterals en què no confiava, com Daniel Alves.»

«A més, s’ha equivocat substituint Vinícius Júnior en el segon temps», va recordar en la seva columna. «¿I ara? ¡Ara res! Tornar a casa i esperar que en quatre anys sorgeixi un nou Pelé, tot i que això sigui totalment impossible», va acabar dient.