Mundial de F-1

Hamilton, a l’‘infern’ taronja de Zandvoort

  • El pilot britànic es trobarà un ambient molt hostil al territori de Max Verstappen, ídol de l’afició ‘orange’

  • Els Països Baixos recuperen, després de 36 anys, una prova del Mundial i reuniran 70.000 espectadors a les grades

Hamilton, a l’‘infern’ taronja de Zandvoort

Kenzo Tribouillard / AFP

3
Es llegeix en minuts

El Gran Premi dels Països Baixos torna al calendari 36 anys després amb el circuit de Zandvoort, que va protagonitzar l’última edició l’agost de 1985. La F-1 es va acomiadar llavors amb un podi de llegenda que va liderar Niki Lauda per davant d’Alain Prost i Ayrton Senna. El circuit, al costat de les dunes de la costa neerlandesa, ha sigut renovat completament per l’italià Jarno Zaffelli, que ha inclòs dues espectaculars corbes peraltades que prometen emocions fortes aquest cap de setmana.

Però la tensió no estarà només sobre la pista. A les grades, amb aforament reduït encara per la pandèmia, 70.000 aficionats esperen convertir el gran premi en un ‘infern’ per al líder del Mundial, Lewis Hamilton, que han convertit en el seu «malvat» preferit. Perquè si la F-1 torna a Zandvoort és gràcies a l’èxit que ha aconseguit l’heroi local, Max Verstappen, a qui l’afició ‘orange’ segueix en peregrinació per mig món.

La companyia cervesera Heineken ha finançat part de la reconversió del circuit en la moderna instal·lació que veurem aquest cap de setmana. «El meu pare [Jos Verstappen, pilot de F-1 i company de Michael Schumacher] venia aquí l’any 2000 i també recordo carreres de F-3. Però està tot molt canviat i crec que disfrutarem», augura Max. «Tots els pilots estan molt interessats en les corbes peraltades i quan camines per la pista t’adones que és molt especial, hi ha detalls que no són habituals en altres circuits. És una pista de la vella escola: si t’equivoques, ho pagues», resumeix Verstappen.

Olla a pressió

Els fans de ‘Mad’ Max han esperat, impacients, el Gran Premi de casa. No li perdonen a Hamilton l’accident de Silverstone. Tampoc el ‘strike’ de Bottas a la sortida del GP d’Hongria, que va penalitzar totalment Verstappen. Arran dels dos incidents, el pilot de Red Bull va acabar cedint el liderat abans de les vacances d’estiu. Diumenge passat, en la «farsa» de Bèlgica, el neerlandès va ser declarat vencedor després de completar només tres voltes sota el diluvi i darrere del cotxe de seguretat. En una polèmica decisió de direcció de carrera, es van repartir la meitat dels punts segons l’ordre de graella i Max va aconseguir retallar distàncies amb Hamilton, que està a només 3 punts.

Si guanya aquest diumenge, Verstappen recuperarà el liderat. Les grades de Zandvoort seran una autèntica «olla a pressió» i, malgrat que els organitzadors i la FIA han enviat missatges per intentar calmar els ànims, no sembla que Max posi gaire de la seva part per evitar que el públic pagui la seva ràbia amb Hamilton. «Jo no soc ningú per dir als fans que xiulin o no i, si els digués que no ho facin, dubto que m’escoltessin. M’encarrego de córrer a la pista i espero que el públic disfruti veient els cotxes», va dir dijous en la roda de premsa prèvia al Gran Premi.

Hamilton, tranquil

«En un partit de futbol, quan jugues a casa, el rival rebrà esbroncs i el club no pot anar als altaveus i dir ‘nois, no podeu esbroncar’, perquè, naturalment, passarà. En el futbol són molt apassionats i donen suport a l’equip local», va apuntar el pilot de Red Bull. ¿El seu consell a Lewis? «Que es tapi les orelles i no escolti. Si no respon, és el missatge més poderós que els pot donar», va etzibar Max.

Notícies relacionades

Hamilton, que va aparèixer vestit de taronja al pàdoc, s’ho pren amb filosofia: «¿Esbroncs? «Es pot esperar, ja hem vist com els fans taronges em xiulaven en altres llocs. Jo mai ho faria i, per sort, els fans britànics de la F-1 tampoc, però ho entenc, és part de la passió. Sempre m’ha agradat aquest país, Amsterdam és una de les millors ciutats i sé que tinc fans aquí. Tot i que siguin minoria a les grades. Això és esport, jo intento convertir aquesta energia en positiva per pilotar».

Lewis també té la seva legió de fidels. Aquest divendres, el cel de Zandvoort s’ha il·luminat amb una pancarta en la qual es podia llegir: «7 vegades campió del món. Simplement encantador». Un fan britànic s’ha gastat 1.800 euros en llogar una avioneta per enviar el seu missatge a l’afició neerlandesa.