MUNDIAL DE MOTOGP

Márquez: «L’important és que Honda no ha entrat en pànic»

  • El líder de la marca japonesa repassa, a Spielberg (Àustria), el moment de la seva recuperació, que considera «molt optimista» i assegura que, la setmana que ve, ha de passar una revisió vital per planificar la reaparició

  • El campió de Cervera (Lleida) ha treballat, durant unes quantes hores, amb els màxims responsables del projecte de MotoGP d’Honda per donar les instruccions per a la construcció de la moto de la temporada vinent

Márquez: «L’important és que Honda no ha entrat en pànic»

ALEJANDRO CERESUELA

7
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Ho juro, l’‘hospitality’ d’ Honda, en el preciós i luxós circuit de Spielberg, a Àustria, propietat de la riquíssima Red Bull, ha estat a punt, a punt, d’ensorrar-se. De sobte, en plena conferència de premsa de Marc Márquez, el seu líder, el vuit vegades campió del món que es recupera de la quarta operació al braç, l’húmer i l’espatlla dreta, ha començat a diluviar, gairebé un huracà s’ha fet present al pàdoc i tot s’ha aturat. Héctor Martín, Dircom de l’equip, ha tingut els seus dubtes i, de sobte, «per evitar mals majors» (ja havia caigut alguna paret i despenjat més d’un llum), ha decidit que seguíssim la xerrada més protegits.

Márquez, que és a Spielberg per complir el seu desig de no perdre el fil, no ja del campionat, sinó del desenvolupament de l’Honda de l’any que ve, vist el desastre de l’actual RC213V, no ho ha vist prou clar i ha acceptat continuar conversant en un lloc més protegit. I ha sigut aquí, més tapats, més segurs, on MM93 ha assegurat que està molt content, amb un cert pessigolleig a les tripes, «el de sempre, el que et fan dubtar de com respondrà el braç, quatre vegades operat, quan el forcis de veritat sobre la moto i els ossos i músculs hagin de treballar al màxim», però disposat a rebre, la setmana que ve, la bona notícia, després del TAC a què se sotmetrà, que els doctors Joaquín Sánchez Sotelo, que el va operar als EUA, Samuel Antuña i Ángel Cotorro, el deixen entrar ¡ja! a la recta final de la seva preparació.

Molt il·lusionat

«És un braç amb quatre operacions a sobre, sempre tindrà cosetes ¿no?, però tot va bé, de veritat, estic molt il·lusionat. I, a més, he pogut comprovar que Honda no ha entrat en pànic, cosa vital, fonamental, ja que quan entres en pànic, insisteixo, cosa que mai ha passat, comences a prendre decisions precipitades i errònies i no progresses, ni evoluciones, ni millores», ha comentat Márquez, que s’ha reunit diverses vegades amb els seus caps suprems, Shinichi Kokubu i Tetsuhiro Kuwata, en companyia del seu enginyer de capçalera i amic Santi Hernández, que l’ha ajudat a guanyar set dels vuit títols que té.

«Em trobo bé, lògicament, amb les molèsties que sempre provoquen una recuperació després de la quarta operació al mateix braç, amb dies millors que d’altres, amb dolors que apareixen i desapareixen, però feliç, content, il·lusionat i molt esperançat, tot i que encara ens falta bastant per cantar victòria», ha començat dient el pilot de Cervera (Lleida). «La setmana que ve em sotmeto a un TAC i aquí sabrem si l’húmer dret està totalment consolidat, si la durícia ja és sòlida, i podem fer un pas més en la intensitat de la preparació, pas que començaria, aquesta vegada sí, a ser ja definitiu de cara a pujar-me a alguna moto per provar-me».

Algú li va recordar que el motiu d’entrar, de nou, al quiròfan va ser la confirmació, via clínica Mayo, de Rochester (EUA), que l’húmer es movia, girava sobre si mateix, en un 33% i, tot i així, va guanyar tres grans premis. «Sí, l’any passat vaig guanyar tres carreres amb el braç girat en un 33%, movent-se, girant-se sobre si mateix. I tot perquè anava convençut sobre la moto i, per descomptat, sovint, quan tens tantes ganes d’ajudar, el poder de la ment és superior al físic tot i que, estant tan malament, és evident que, al final, no hi va haver altre remei que prendre la decisió de tornar a operar perquè era o entrar al quiròfan o retirar-se».

Seguretat absoluta

Márquez ha explicat que aquesta vegada, per damunt de tot, el doctor Sánchez Sotelo li va dir, ja abans d’operar-lo, que tota l’atenció estaria centrada a curar l’os. «Prioritat absoluta, abans que pensar en res, no ja a pujar-se a la moto, en res, era salvar l’os, reconstruir-lo, enfortir-lo. Quan l’os estigui bé, em va dir, jo et donaré l’OK i tu has d’anar veient, amb els doctors Samuel Antuña i Ángel Cotorro, quin és el teu pla de força i quan pots tornar a pujar a una moto. El que és evident, perquè això ja ho vaig experimentar després de les altres tres intervencions en el mateix braç, és que no esperaré a estar al 100% de força al braç per tornar a pujar a una moto. ¿Per què?, perquè l’última part de la rehabilitació sempre, sempre, s’ha de fer a sobre d’una moto».

Márquez ha explicat, amb el millor dels somriures (la pluja, l’huracà, el tsunami austríac, ja havia desaparegut, tot i que plovia i molt), que l’ha fet molt content tornar a vestir-se amb la roba de l’equip i posar-se la gorra. «Ja vaig avisar a Mugello que aquesta vegada no volia estar desconnectat del dia a dia de l’equip, més que del Mundial, perquè estem en un moment delicat. L’última vegada ja vaig desconnectar massa i me’n vaig penedir, ja que vaig perdre informació molt nova i no em va agradar, no. No he vingut a Àustria per veure les motos en pista, encara més, crec que no les veuré. He vingut per reunir-me amb el cap del projecte d’Honda MotoGP, Shinichi Kokubu, amb els enginyers japonesos d’HRC i amb el meu equip liderat pel meu enginyer Santi Hernández».

«Honda té la ment oberta per canviar. Ningú té una bena als ulls. Tots admeten els problemes»

Marc Márquez / Pilot de l’equip Repsol Honda

El líder del projecte Honda, que continua sent, sorprenentment, qui més punts ha sumat aquest any, sense gairebé córrer, ha insistit que «és molt important no entrar en pànic i, en aquest sentit, puc afirmar que mai havia vist treballar tant a Honda com està treballant ara. Són perfectament conscients que hem de remar, tots, tots, en la mateixa direcció. Jo m’he tornat a operar per tornar a dalt de tot, per tornar a guanyar, i ho vull fer amb Honda. I, en aquest sentit, hem d’estar més units que mai. Hi confio, confio en la seva filosofia i els veig amb la ment oberta per millorar el projecte i tornar-lo a convertir en guanyador».

Encaixar el tetris

El discurs de Márquez ha sigut, no només pausat i molt reflexionat, sinó tremendament realista. No es vol fixar en els resultats, diu que no són reals. «Una dècima, ¡una desena!, ho canvia tot en l’actual MotoGP. I una dècima pot sortir de mil llocs». Márquez creu que no són tan lluny. I, en aquest sentit, està molt il·lusionat, ja que veu Honda amb una altra mentalitat, conscient de tot el que els ha passat aquest any.

«Els veig amb la ment més oberta, cosa que és importantíssima en un moment en què l’opinió de tots ha de fluir per assolir l’objectiu final, que és tornar a ser competitius», ha comentat Márquez. «I els veig molt realistes i no amb una bena als ulls, que podria ser el paper d’una fàbrica campiona. Ningú a l’equip té una bena als ulls. Ja no només és treballar, s’ha de mantenir motivada la gent, amb estil de competició. Queden moltes carreres i hem de fer-les servir, tots, per construir la moto del futur».

Márquez pensa en un futur millor, molt millor. Ell veu les peces sobre la taula i creu que tot és qüestió d’encertar a col·locar bé les primeres, ja que la resta encaixarà sense problemes. «Això és un puzle, és un tetris i, al final, tot ens ha de quadrar. Per a això, és vital la predisposició de tots i que la informació, com passa ara, flueixi entre la fàbrica i l’equip, entre els enginyers del Japó i els que hi són al circuit.»

«El meu únic somni és pujar-me a la moto, entrar en un revolt i no haver de pensar com he de col·locar el braç perquè no em faci mal»

Notícies relacionades

No fa gaire, Pol Espargaró, que aviat confirmarà la notícia avançada per El Periódico el 20 de juny passat, que l’any vinent correrà, de nou, amb una KTM, ha dit que no veia Honda conscient del problema que tenia. «No comparteixo la seva opinió. Jo he vingut aquí, a Àustria, i aquí hi ha Shinichi Kokubu, el màxim responsable del projecte MotoGP, que ja va ser a Holanda i a Silverstone, així que no en puc dubtar». Márquez ha insistit que «totes les ments d’Honda estan obertes a la reflexió i tothom està aportant les seves idees per evolucionar i canviar aquesta situació».

Quan li preguntem si somiava, no ja a tornar a competir aquest any, sinó a «tornar a guanyar», Marc Márquez ha sigut contundent en la resposta: «No somio a tornar a guanyar carreres aquest any. Somio a tornar a pujar-me a una moto i no sentir dolor, amb això sí que hi somio. Somio a pujar-me a la moto i pensar com puc traçar aquest revolt amb més velocitat que els altres, no com puc col·locar el braç per no sentir dolor».