COMENÇA LA MOTOGP

«Vull tornar i guanyar com ha fet Rafa Nadal»

  • Marc Márquez espera ressorgir de les seves múltiples lesions aquest cap de setmana en el debut de la MotoGP a Malàisia, després de viure quatre hiverns seguits sense vacances i sense saber si tornaria a córrer

  • «He passat un hivern semblant al de Nadal i veure’l guanyar l’Obert d’Austràlia amb aquella determinació ha suposat una enorme motivació per tornar a córrer», reconeix el campió de Cervera

«Vull tornar i guanyar com ha fet Rafa Nadal»

ALEJANDRO CERESUELA

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Això comença ¡ara! Demà. On sempre. Al calorós, plujós i completíssim (llargues rectes, rectes més curtes, revolts de tot tipus) circuit de Sepang, a Kuala Lumpur, Malàisia. Amb 24 pilots de categoria. Nou espanyols, set italians, dos francesos, dos australians, dos sud-africans, un portuguès i un japonès. Ja sense el mític Valentino Rossi a la pista, però sí rere el mur, dirigint el seu nou equip de MotoGP. I afortunadament amb el vuit vegades campió del món Marc Márquez (Honda), totalment recuperat del seu segon episodi de diplopia i camí de tenir, diu, el braç dret a ple rendiment.

El Mundial de la màxima categoria del motociclisme, a la graella del qual hi haurà 14 campions del món, té aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, el seu baptisme per seguir, de l’11 al 13 de febrer, al nou traçat de Mandalika, a Indonèsia, i acabar debutant en gran, com sempre, a la nit qatariana de Doha, a Qatar, en el primer dels 21 grans premis que componen el calendari (esperem que la pandèmia permeti fer-los tots) i que conclourà a Xest (València), el 6 de novembre.

Dos clars favorits

Després del regnat del mallorquí Joan Mir (Suzuki), demà estrena corona el jove francès Fabio Quartararo, a qui Yamaha mima com si fos un brillant, ¡que ho és! Expliquen que el ‘Diablo’ ha sigut temptat aquest hivern per totes les fàbriques, però ell continua fidel a la firma dels diapasons. Diuen que el seu gran rival serà l’italià ‘Pecco’ Bagnaia i la seva impressionant Ducati Desmosedici, però també expliquen que la reaparició de Márquez i el que se suposa que és una revolucionària Honda RC213V pot complicar la conquesta als dos grans favorits.

El cert és que l’aparició de MM93 en uns assajos que per al campió de Cervera (Lleida) van estar, de nou, en suspens, és la gran notícia d’aquesta arrencada de Mundial. Aquest ha sigut el quart hivern en què Márquez no té vacances. En el 2018-19, el van operar de l’espatlla esquerra; en el 2019-20, de l’espatlla dreta; en el 2020-21, la seva desastrosa lesió al braç dret, i aquest hivern, a la recuperació de l’húmer dret es va afegir un segon episodi de diplopia (l’anterior va ser el 2011), que l’ha mantingut aturat un munt de setmanes.

«Estic content, molt content, ja que m’he recuperat del tot de la vista», va assenyalar Márquez abans de viatjar a Malàisia i després de fer diversos entrenaments a Ponts amb una Honda de motocròs, a Portimao (Portugal) amb una RC213V rèplica potent i altres sessions amb una Honda CBR600. Márquez no puja a la seva Honda de MotoGP des que va guanyar el GP de la l’Emília-Romanya, el passat 24 d’octubre. «Tinc unes ganes boges de provar-la de nou, tot i que hauré de ser molt prudent en la presa de contacte a Sepang».

Mimar el físic

Márquez, que odia el fred i se sent feliç en la calor de Kuala Lumpur, va fer una escapada a Granada amb el seu grup d’amics i reconeix que se sent cada vegada millor del braç dret. «Ja vaig dir que la meva prioritat aquest any serà cuidar el físic, mimar-lo, treballar-lo amb un programa molt detallat perquè vull estar al 100%, altrament és impossible tornar a competir com vull jo, amb el meu propi estil».

El líder d’Honda, que compartirà la posada al punt de la nova Honda amb el seu germà Àlex, Pol Espargaró i Takaaki Nakagami, assegura que presenciar la victòria de Rafa Nadal a l’Obert d’Austràlia, després d’un munt de mesos sense competir i seriosament lesionat, ha suposat una enorme pujada d’adrenalina. «La victòria de Rafa, tot un exemple per a qualsevol esportista i, sens dubte, un referent per a mi a l’estar travessant una situació molt semblant, ha suposat una empenta enorme de motivació i unes ganes tremendes de continuar lluitant. I, en aquest sentit, tant de bo pugui tornar a guanyar com ha fet ell».

«La meva prioritat aquest any és cuidar el físic, millorar-lo amb entrenament i així poder pilotar com m’agrada»

Marc Márquez / Pilot oficial de l’equip Repsol Honda

Notícies relacionades

«Per ser competitiu, per intentar guanyar, en qualsevol esport, no només has de tenir la preparació i les armes adequades per fer-ho», va afegir el pilot de Cervera, «sinó l’empenta, la motivació i, sobretot, la mentalitat que té i manté Nadal al llarg de més de cinc hores, que és el que va durar la seva batalla amb el rus Daniil Medvédev. Impressionant, la veritat. Insisteixo, tot un exemple».

Márquez, a més dels seus dos companys a Honda, Àlex i ‘Polyccio’, estarà acompanyat a la graella de MotoGP per la parella Aleix Espargaró i Maverick Viñales, a Aprilia, que promet lluitar pel podi; per l’etern tàndem de guanyadors de Suzuki, integrat per Mir i Álex Rins; pel valent i intrèpid Jorge Martín, ‘rookie’ extraordinari del 2021, sempre candidat al podi i el debutant i portentós Raúl Fernández, a KTM.