Sexualitat i parella

Sexe... un ingredient essencial en la relació de parella?

¿Fins a quin punt és important el sexe en una relació de parella? ¿Què passa si el sexe no funciona? ¿I si és l'únic que funciona en la relació?

El sexe, ingredient essencial en la relació de parella.

El sexe, ingredient essencial en la relació de parella.

2
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

Hi ha qui pensa que sensesexeuna relació deparellano pot funcionar, però aquesta creença conviu amb una altra de més conformista que ens diu que el sexe, a mesura que la relació avança, decau i fins i tot arriba a deixar d'existir. Llavors... ¿qui té raó?

Possiblement podem pessigar una miqueta d'una cosa i una miqueta de l'altra. M'explico.

Lasexualitatdintre de la relació de parella és una part essencial perquè la relació segueixi funcionant, però no només la part de lafreqüència sexual, quin tipus de “gimnàstica sexual” es fa o es deixa de fer, quantes coses diferents s'han provat, etcètera sinó també la sexualitat com a part de la complicitat en parella, com un espectre més ampli d'allò purament genital: les mirades, les carícies, els jocs, les paraules... totes aquelles coses que puguin estar dins del terreny de l'erotisme. Aquesta complicitat, més enllà de quantes relacions sexuals es tenen a la setmana, és el més important dins de la sexualitat de la parella.

D'altra banda, és cert que amb el pas dels anys, la passió tendeix a disminuir i consegüentment eldesig, lacomplicitati, evidentment, també la freqüència. Però això és a causa d'un factor molt important: tenim tendència a pensar que la passió es manté de manera automàtica, com si es tractés de màgia. I no és així. Si no cuidem la complicitat, el joc, la picaresca... lapassióse'n va i després la freqüència pot arribar realment a nivells extremadament baixos i incòmodes per als dos membres de la parella.

¿Què hem de fer perquè la passió no se'n vagi? Doncs una de les coses és donar-li la importància que es mereix a la sexualitat dins de la relació de parella, ni més ni menys.

El triangle de l'amor

Segons Robert J. Sternberg, psicòleg nord-americà autor del llibre 'El triangle de l'amor', els ingredients bàsics perquè una relació de parella funcioni són tres:

-Intimitat: definida com aquells sentiments dins de la relació que busquen l'acostament, el vincle, la connexió amb l'altre.

-Compromís: correspon a la decisió d'estimar la parella i de mantenir aquest vincle per prolongar l'amor.

-Passió: que equival al desig intens d'unió amb la parella.

La sexualitat s'engloba dins de la passió, de manera que veiem que és un ingredient bàsic dintre de la parella. Però no entenguem coses que no són: això no significa que sigui l'únic ingredient ni el més important. Segons Sternberg, aquests tres elements haurien d'estar en la mateixa proporció, aproximadament, dins de la relació. Això significa que la passió té el mateix pes que el compromís establert i que la intimitat que tinguin els dos membres.

Sternberg ens diu que l'amor complets'aconsegueix, precisament, quan equilibrem els tres ingredients. En el moment en què un d'ells no existeix, ens trobem davant altres formes d'“amor” que diferents experts posen en dubte que realment es mereixin la denominació d'“amor” (però en parlarem més endavant, no pas ara). 

En conclusió, seguint el triangle de l'amor, el sexe en la parella és un ingredient important, que s'engloba dins de la passió i que la passió és molt més que la quantitat de relacions sexuals que es tenen en una setmana. Potser hauríem de plantejar-nos, cadascun de nosaltres, com estan cadascun d'aquests tres ingredients dins de la nostra parella.

Notícies relacionades

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ÉS-TRAD HA X-NONE

EndFragment