Els tabús del sexe

Sexe i tabú segueixen anant de la mà

El sexe s'ha convertit en una façana aparentment moderna que amaga encara moltes pors, mites i falses creences

2
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

“¡No és possible que el sexe segueixi sent un tabú avui dia!” diran segurament molts dels lectors i lectores que ens acompanyen. I, sovint, és una frase que repeteixo i dic alta i clara quan tinc l'oportunitat. Per sort, hem recorregut molt camí en aquest trajecte anomenat sexe o sexualitat, però encara estem davant les portes d'un camí més gran.

És cert que la gent, homes i dones, parlem més de sexe. Sense cap dubte. Però això no significa que ja no sigui un tabú. De fet, moltes converses estan relacionades amb aquella part més superficial del sexe, la capa més externa. Potser aquesta part més superficial està relacionada amb el que anomenem la gimnàstica sexual, vinculada al bon rendiment físic. I fins i tot en aquesta capa del sexe, existeixen moltes pors i falses creences.

Vivim l'era de la informació, la comunicació, internet, les xarxes socials, etcètera i encara seguim prorrogant tabús que molts pensen que ja no existeixen. I és que la sexualitat forma part de la intimitat d'una persona i no només posa en joc el seu cos sinó també la seva 'ànima', si se'm permet dir-ho així.

Tot el que ens han ensenyat sobre sexualitat, de manera directa o indirecta, a casa o a l'escola, els amics o les parelles, dels mitjans de comunicació o dels llibres, etcètera, no contempla una esfera molt important que ningú pot ensenyar-nos: l'esfera personal. I això és el que fa que cada sexualitat sigui única i on ens posem a nosaltres mateixos en joc. Això és el més complicat d'aquesta aventura.

Posem un exemple de mites o falses creences que fan mantenir els tabús: Moltes vegades parlem d'orgasmes i encara hi ha un halo de misteri davant d'ells. Sobretot quan parlem d'orgasmes femenins. ¿D'on representa que ve l'orgasme femení? ¿de la vagina, del clítoris, de l'orella? I... ¿què succeeix quan arriba un orgasme per una via que se suposa que no és la bona? O... ¿què succeeix quan no arriba? Les confusions i les creences errònies posen en dubte la nostra autoestima, la nostra seguretat, quan no succeeix allò que se suposa que ha de succeir. Sóc redundant però... ¿qui ens explica què el que ens ha de passar quan tenim relacions sexuals? ¿és fiable aquesta informació?

O posem un altre exemple: ¿Qui ens diu quant temps ha de durar una erecció? ¿quins bons exemples tenim per aprendre-ho? ¿La pornografia? ¿L'experiència dels amics o amigues? ¿La durada de les ereccions és temari escolar o ens ho expliquen els nostres pares? La gran pregunta seria saber d'on podem treure la informació fiable, novament.

I podria haver-hi molts exemples més que anirem abordant i aclarint. De moment, desitjo que us plantegeu una cosa: ¿quins mites o falses creences podeu tenir? ¿n'heu localitzat algun? Potser s'ha colat algun mite a la motxilla de cadascú i seria important localitzar-lo.

Notícies relacionades

A poc a poc us anirem ajudant...