Energia sostenible

Mollet del Vallès obligarà a instal·lar plaques solars a les vivendes de nova construcció

  • El ple municipal ha aprovat per unanimitat l’avantprojecte d’aquesta nova ordenança de l’energia solar

  • L’avantprojecte entra ara en el període d’exposició pública durant 20 dies, a través de la Plataforma Decidim

Mollet del Vallès obligarà a instal·lar plaques solars a les vivendes de nova construcció

Ayuntamiento de Mollet

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple de l’Ajuntament de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), celebrat aquest dilluns, va aprovar per unanimitat l’avantprojecte de la nova ordenança de l’energia solar, que obliga a instal·lar plaques solars fotovoltaiques a les vivendes de nova construcció. «És la primera ciutat de Catalunya a incorporar aquesta mesura», remarquen des de l’executiu local. Es tracta de l’ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica.

La norma afectarà, per primera vegada, tots els nous edificis destinats a la vivenda, és a dir, a les cases i els blocs de pisos de nova construcció. A més, afectarà els centres comercials superiors a 1.500 m2; indústries, oficines i centres culturals superiors a 1.000 m2; i centres esportius, residencials i aparcaments superiors a 2.

L’avantprojecte entra ara en el període d’exposició pública durant 20 dies, a través de la Plataforma Decidim.

«Pioners»

«Som pioners. Som la primera ciutat de Catalunya a aplicar l’obligatorietat de la instal·lació de plaques solars en vivendes. És una aposta més a favor del medi ambient i l’energia sostenible», ha asseverat l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs.

El regidor de Justícia Ambiental, Raúl Broto, remarca que la nova norma és «una mesura de foment; no volem que dificulti la construcció de noves vivendes. Cada cas s’estudiarà i es tindran en compte aquelles situacions en què la instal·lació de les plaques no sigui factible».

D’altra banda, el text també estableix l’obligació d’instal·lar plaques solars fotovoltaiques en aquells edificis ja existents que siguin objecte d’una gran reforma, com que la rehabilitació afecti el 50% de la seva superfície.

Requisits de les instal·lacions

Les plaques hauran de tenir almenys un 25% de la potència contractada, en el cas de les vivendes unifamiliars. És a dir, si una vivenda tipus té contractats 4 kw, caldrà posar almenys 1 kw en plaques. Aquesta xifra serà del 10% en el cas dels blocs de pisos i també del 10% en el cas d’edificis i instal·lacions per a altres usos.

A més, les noves edificacions que superin aquests percentatges tindran bonificacions en l’Impost de Béns i Immobles (IBI), de manera lineal al tant per cent superat.

Per als edificis ja existents

L’ordenança pretén també incentivar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en edificis i instal·lacions ja existents, «amb mesures com la simplificació dels tràmits burocràtics», expliquen des del consistori. El nou text, en aquest sentit, aplica el règim de comunicació prèvia; és a dir: el particular podrà començar la instal·lació quan presenti la sol·licitud.

Notícies relacionades

La instal·lació de plaques en edificis ja existents també contempla bonificacions en l’Impost de Béns i Immobles (IBI), l’impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (VA CIAR) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).

Més notícies de Mollet a l’edició local d’EL PERIÓDICO