APLICACIONS I DISPOSITIUS PER A 5G

Les 6 novetats més destacades de l’MWC21 el tercer dia de fira

Sistemes per a la prevenció d’accidents, equipament per a cirurgians en temps real, eines per als mòbils i la navegació més intel·ligent protagonitzen avui les novetats al Mobile World Congress 2021

Les 6 novetats més destacades de l’MWC21 el tercer dia de fira
6
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons dades de la firma Strategy Analytics les vendes d’smartphones 5G arribaran als 624 milions d’unitats en aquest exercici del 2021, davant els 269 milions de l’any 2020. La disponibilitat de terminals i les creixents aplicacions d’aquest tipus de xarxes estan donant ales al mercat. Una altra dada significativa segons xifres que s’han donat a conèixer per la GSMA, organitzadora de l’MWC, apunten que a finals del 2025 s’assoliran els 1.800 milions de connexions 5G, fet que equivaldria a més de la cinquena part del total de les connexions de telefonia mòbil. L’associació estima que les connexions 5G suposaran el 21% a tot el planeta, i s’espera que més de dues de cada cinc persones visquin a l’abast d’una xarxa 5G. En aquesta conjuntura, proliferen aplicacions i dispositius per al 5G que ara poden funcionar a ple rendiment gràcies a la velocitat més gran, menor latència i més capacitat de connexió.

Les noves aplicacions i dispositius, com s’està veient en la present edició del Mobile World Congress (MWC), combinen realitat virtual (VR) i realitat augmentada (AR), un nínxol íntimament vinculat al desplegament del 5G, en ple enlairament. Un curiós exemple l’ha portat la companyia de videojocs malaguenya Owo, que ha presentat una peça de roba capaç de transformar els ‘inputs’ visuals d’un videojoc, com un tret o un cop de puny, en estímuls físics personalitzats i modulats per l’usuari, tota una delícia per als gamers. Fer vídeos combinant més de 200 càmeres

L’empresa emergent IZI ha presentat una app basada en la intel·ligència artificial que elabora vídeos amb més de 200 càmeres alhora. S’assenta en una tecnologia que, a través d’algoritmes basats en la intel·ligència artificial, permet elaborar pel·lícules amb més de 200 càmeres en simultani. Es tracta d’una aplicació per produir clips de concerts en viu de manera col·laborativa, integrant les gravacions del públic i músics amb la qualitat de l’àudio de la taula de so.

Quant a la tecnologia, que serveix tant per als concerts presencials com ‘online’, permet integrar vídeos de diverses qualitats i obtenir un resultat personalitzat molt bo. Es tracta d’un sistema que segons els seus creadors: «Revoluciona l’ús de la càmera als mòbils, ja que van crear el mòbil amb 200 càmeres, combinant les gravacions dels músics des de l’escenari, les d’un grup d’amics que assisteix al concert o els que se’l miren ‘online’ des de casa».

Gorra quirúrgica amb transmissió en temps real

L’empresa Robinhat crea amb Eurecat una gorra quirúrgica que permet que els metges puguin gravar les intervencions. El prototip, denominat RobinCam, s’anuncia en la present edició del Mobile World Congress. Es tracta d’un producte patentat amb tecnologia tèxtil i material per a la realització de connexions en directe i la gravació de les intervencions, a fi de poder analitzar els vídeos a posteriori.

La gorra incorpora tecnologia per activar el mecanisme de gravació passant-hi la mà a prop sense necessitat de manipular-la, de manera que és possible mantenir els estàndards d’higiene i seguretat al quiròfan. Compta amb una llum làser que té forma de creu per indicar el punt exacte que s’està gravant i consta de la caixa amb l’electrònica i la càmera, que s’uneixen mitjançant una solució magnètica que, a més de posicionar-los correctament, permet la seva extracció per al rentat de la gorra.

Es tracta d’«un producte revolucionari que permet i facilita la tasca del cirurgià a l’hora de gravar i registrar les seves cirurgies amb un element de quiròfan com és la gorra que han d’utilitzar sí o sí», assenyala el CEO de Robinhat, Javier Garrido, que avança que amb RobinCam «es podrà gravar, emmagatzemar i compartir contingut i en un futur incorporar més funcionalitats que permetran l’accés al coneixement i a la formació mèdica de manera més assequible».

Aplicació MeeTime i eines de Huawei

Huawei ha presentat una sèrie d’Smart Screens i en concret la nova Vision S, una pantalla que disposa de l’aplicació MeeTime. Vision S és intel·ligent i integra una càmera de 13 MP amb què redefineix el concepte de videotrucada, ja que possibilita que es realitzi des d’una gran pantalla. La càmera permet captar i reproduir imatges d’alta resolució i es caracteritza per estar muntada magnèticament, per la qual cosa pot ser retirada si l’usuari ho desitja i col·locar-se amb l’angle que més afavoreixi la comunicació.

L’aplicació MeeTime permet realitzar trucades amb una connexió estable, una qualitat d’imatge d’alta definició i una resposta ràpida, afavorint que siguin més eficients i sense interrupcions. A més, si el senyal de la xarxa és feble, l’IA incorporada canviarà automàticament a una resolució de vídeo inferior per continuar garantint la qualitat de la trucada.

Google millora Mapes amb realitat augmentada

Google Maps ha transformat la manera com la gent navega, explora i realitza tasques. En aquesta aplicació la firma ha anunciat una important ampliació dels límits del que es pot fer amb un mapa incorporant funcions pioneres al sector, com la navegació en Realitat Augmentada amb Live View.

Va ser fa unes setmanes que es va informar que abans de final d’any es consolidarien més de 100 millores de Google Maps impulsades per la Intel·ligència Artificial, i aquesta millora de Mapes ja s’ha fet realitat. Els avenços d’encaminament estan dissenyats per reduir la probabilitat de frenades brusques a la conducció, gràcies a l’aprenentatge automàtic i les dades històriques de navegació. La firma indica que aquest canvi aconseguirà evitar cada any més de 100 milions de frenades brusques en les rutes guiades per Google Maps.

També es destaca que gràcies a una personalització més gran, quan es busquin coses per fer, el mapa destacarà els llocs rellevants, depenent de l’hora del dia i si s’està de viatge o no. Les millores introduïdes a Live View i el detall més gran dels plànols de carrers permetran explorar i conèixer a fons una zona el més ràpid possible.

Teclat Typewise, la nova manera d’escriure

Una de les aplicacions destacades presentades en aquest MWC és Typewise Keyboard per a smartphones, per a sistemes operatius iOs i Android, que ofereix característiques com l’eficient correcció d’errors per Intel·ligència Artificial (en un 80%) i tecles 70% més grans amb disseny hexagonal assistit per gestos.

Aquesta eina veu la llum, segons els desenvolupadors, perquè el teclat convencional, creat fa 140 anys per a màquines d’escriure i passat tal qual a digital, resulta lent i produeix errors tipogràfics. La nova interfície Typewise no és el Qwerty habitual, les lletres estan disposades dins d’un hexàgon, per eliminar una lletra o paraula com per escriure en minúscules no se segueix el patró clàssic al qual estem acostumats, simplement requerirà lliscar en una direcció.

Typewise és un teclat intel·ligent pensat per a la privacitat, els desenvolupadors afirmen que no requereix una connexió a Internet, no memoritza dades personals, ni hàbits. Permet escriure un 33% més ràpid amb 4 vegades menys errors tipogràfics i amb un 100% de privacitat ja que les pulsacions de tecles no surten del telèfon.

‍Acepta més de 40 idiomes sense necessitat de canviar manualment entre ells.

‘Àngel de la guarda’ digital per a ciclistes

Notícies relacionades

Deutsche Telekom i Continental han presentat un sistema d’alerta de col·lisió que avisa dels accidents entre els cotxes i ciclistes, a més d’altres usuaris vulnerables, com usuaris de patinets, motos i vianants. En cas que puguin creuar-se alhora, el sistema avisa els dos usuaris a través d’alertes en temps real.

El sistema d’alerta de col·lisió es basa en la localització per satèl·lit (GPS), els sensors d’acceleració, els dispositius mòbils i la tecnologia al núvol. El cotxe transmet la seva posició i nivells d’acceleració al núvol a través del mòbil, el ciclista també envia aquesta informació al núvol a través de l’smartphone i el sistema calcula les trajectòries en els pròxims cinc segons enviant un avís al cotxe i al dispositiu del ciclista si la col·lisió és imminent. Per assegurar-se que aquesta informació arriba als dos usuaris al més aviat possible, s’utilitza sempre l’ordinador sincronitzat al núvol de la xarxa mòbil més pròxim al lloc de la possible col·lisió. Es tracta de la denominada tecnologia edge de múltiple accés.