EL CONGRÉS, anul·lat

¿Què perd Barcelona amb la suspensió del Mobile World Congress?

La 14a edició del MWC 2020 suposa un impacte de més de 492 milions i més de 13.000 llocs de treball

¿Què perd Barcelona amb la suspensió del Mobile World Congress?

NACHO DOCE

Es llegeix en minuts

El Periódico

La GSMA, l’associació d’operadors mòbils, s’ha vist forçada aquest dimecres a anul·lar l’edició d’aquest any del Mobile World Congress davant del cúmul d’anul·lacions de companyies tecnològiques a causa de la crisi del coronavirus, una decisió inèdita amb importants conseqüències econòmiques tant per a la mateixa entitat com per a la ciutat de Barcelona i el seu entorn.

1. Impacte econòmic i assistents

En la presentació de l’edició d’aquest any del Mobile, la GSMA va xifrar en 492 milions d’euros l’impacte econòmic d’aquesta edició del MWC sobre Barcelona i la seva àrea metropolitana, uns ingressos que en gran manera es perdran per l’anul·lació de l’esdeveniment, que havia de començar el 24 de febrer.

La cancel·lació també comportarà que Barcelona, que acull aquest esdeveniment ininterrompudament des del 2006, no rebrà aquest any els 110.000 assistents esperats.

El Mobile és també, de llarg, la fira que més ingressos aporta a Fira de Barcelona, que l’any passat va batre rècord de facturació gràcies a esdeveniments com aquest.

2. Els hotelers perden la millor setmana de l’any

La cancel·lació suposa també una forta clatellada per als hotelers de la ciutat en temporada baixa, ja que la setmana del Mobile és la que més ingressos aporta en tot l’any, per sobre dels mesos d’estiu.

Segons càlculs del president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, entorn d’un 20% d’aquests 492 milions d’euros eren els ingressos esperats per l’hostaleria, que tenia reservades unes 28.000 habitacions a un preu pactat amb l’agència oficial del Mobile.

3. Els restaurants

La restauració és un altre dels sectors que es veurà fortament afectat per l’anul·lació del Mobile, ja que els congressistes suposen una important font d’ingressos per als restaurants de la ciutat.

De la mateixa manera es veurà afectada GastroFira, la companyia que s’encarrega de l’alimentació al recinte firal de Gran Via de l’Hospitalet, on s’havia de celebrar el Mobile. En l’edició de l’any passat, per exemple, es van servir uns 140 tones de menjar en quatre dies i uns 175.000 menús.

4. Les contractacions temporals es ressenten

El MWC genera anualment unes 13.000 contractacions temporals, un volum de contractació que en bona mesura es veurà frustrat per l’anul·lació de l’esdeveniment.

Tot i que el personal encarregat del muntatge ha treballat fins a última hora als estands de l’esdeveniment, la cancel·lació ha frustrat contractacions temporals de cambrers, cuiners, xòfers, assistents de vol, netejadors i personal de seguretat privada, entre altres perfils.

5. El lleure, afectat per les cancel·lacions

El lleure també patirà per la cancel·lació de l’esdeveniment, ja que les empreses solen aprofitar els dies del Mobile per organitzar els seus propis esdeveniments corporatius, molts dels quals nocturns, en hotels de primer nivell o en sales i discoteques de la ciutat.

6.- Taxistes i VTC

El volum de congressistes que atreu el Mobile és també importantíssim per a taxistes i empreses VTC.

I és que cada any una legió de furgonetes negres omple la ciutat transportant d’un lloc a un altre congressistes de companyies de tecnologia, una imatge habitual que aquest any no es veurà als carrers de Barcelona.

7.- El comerç de luxe, una altra víctima col·lateral

Tot i que els congressistes passen bona part de la jornada a les instal·lacions del Mobile, també solen aprofitar algunes hores lliures per fer compres, i el comerç de luxe és un dels que es poden ressentir també de la cancel·lació de l’esdeveniment.

8.- Aeroports i vols privats

Un esdeveniment com el MWC augmenta substancialment el trànsit aeri a l’aeroport de Barcelona durant l’última setmana de febrer.

L’any passat l’aeroport del Prat va operar un total de 351 vols privats durant la setmana del congrés, un 95% més que en una setmana habitual del mes de febrer.

L’esdeveniment més gran de tecnologia del món també obliga a activar una operativa especial al Prat, i l’any passat les aerolínies van realitzar uns 113 vols extra i van oferir 22.000 seients addicionals.

9.- Pèrdua de visibilitat internacional

El Mobile World Congress és la fira més important que acull Barcelona i, alhora, un aparador internacional de la ciutat.

I és que més de 100.000 congressistes visiten cada any Barcelona aprofitant la fira de tecnologia més gran del món, un esdeveniment que es projecta a tot el món a través dels més de 3.000 periodistes que cada any cobreixen l’esdeveniment per a centenars de mitjans de tot el planeta.

10.- Salons paral·lels, també en escac

Et pot interesar

L’anul·lació del Mobile posa en perill altres esdeveniments que se celebren en paral·lel al MWC i que reuneixen també milers de persones, com el 4YFN, el YoMo i un esdeveniment que uneix tecnologia i disseny com l’Xside, en col·laboració amb el Sónar.

El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, va reiterar en la presentació d’aquesta edició a finals de gener que la GSMA té un contracte per organitzar el MWC fins al 2023 en la seva actual ubicació i va assegurar que des de l’organització «no han pensat realment què passarà després», però que els assistents al congrés estan molt contents d’anar a Barcelona.