MWC 19

Huawei respon a Trump: "No hem fet res malament"

"Les acusacions no tenen sentit", destaca el president de la firma

zentauroepp47133921 guo ping190226093506

zentauroepp47133921 guo ping190226093506 / PAU BARRENA

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El president rotatiu de HuaweiGuo Ping, ha respost aquest dimarts, el segon dia del Mobile World Congress de Barcelona, a les "especulacions" sobre la seguretat del seu 5G (el president dels EUA, Donald Trump, ha afirmat que l’empresa pot espiar amb els seus equips) amb claredat i ironia. L’empresa ha afirmat que Huawei no ha fet "res dolent", que es prenen la seguretat "molt seriosament" i que els seus equips ni poden espiar ni deixaran que això pugui passar.

"Mai abans ens havien fet tant cas. Alguna cosa hem d’estar fent bé", ha dit fent broma Guo en l’obertura de la seva conferència. El directiu ha assegurat que l’any passat van invertir més de 15.000 milions d’euros en innovació i desenvolupament "per entregar als clients les solucions més innovadores del mercat, com el 5G, que és l’exemple perfecte", ha assegurat.

"Estic totalment d’acord amb el president Trump: Els EUA necessiten més velocitat de connexió", ha dit, irònic, Guo, que ha destacat que les seves solucions 5G són cinc vegades més ràpides que les que s’utilitzen actualment els EUA. El directiu ha repassat les seves innovacions, com una antena que compta amb un 99% menys de components que les de fa anys, i ha afirmat que el seu 5G és capaç d’arribar a una velocitat de connexió de 14 Gbps amb només 100 Mhz. "Som també l’única companyia –del món– que podem desplegar 5G a gran escala", ha explicat.

Seguretat

La seguretat és la gran preocupació mundial actual. Els EUA (a través de Trump) acusen la firma d’instal·lar 'backdoors' (portes del darrere) als seus equips de xarxa des de les quals es podria tenir accés a les dades, i ha recomanat als operadors dels Estats Units que no utilitzin equips Huawei en el desplegament de xarxa. També prova de convèncer altres equips de no fer-ho, i hi ha països (com Austràlia o el Japó) que han dit que no utilitzaran la tecnologia xinesa.

"La innovació no és res sense seguretat", ha destacat Guo en el congrés, i ha afirmat: "No podem deixar la seguretat en mans dels polítics". Per Guo, aquesta qüestió és un "repte" que "tots en la indústria compartim", i ha desgranat que la seva empresa té "responsabilitat completa" en aquest sentit.

Segons ell, hi ha tres categories que han de proveir de seguretat: els proveïdors d’equip, els operadors i els reguladors de la indústria.

"A Huawei, com a proveïdor de xarxa, hem de complir els estàndards i crear equips segurs. Podem dir que el 5G és més segur que el 4G, però nosaltres no operem la xarxa, no tenim accés a les dades dels usuaris".

"La nostra responsabilitat, el que prometem, és que no fem res dolent, no fem coses dolentes", ha dit, i ha agregat: "Deixin-me dir-ho al més clar possible: Huawei no ha posat, ni ho farà mai, cap 'backdoor' [porta del darrere que permetria espiar], i mai permetrem a ningú fer-ho als nostres equips".

No fem res malament, no fem coses dolentes", ha dit Guo, que ha repetit: "Huawei no ha posat cap ‘blackdoor’ [porta del darrere] i no deixem ni deixarem fer-ho als nostres equips. Ens prenem aquesta responsabilitat molt seriosament".

A més, i sempre de forma irònica, ha citat durant la seva conferència casos com eld’Edward Snowden  o la Cloud Act, la llei dels Estats Units que permet accedir a dades d’empreses i usuaris que siguin a Europa vulnerant les garanties del RGPD.

Els operadors

Ping ha afegit que elsoperadorssón els responsables de la seguretat de les seves pròpies xarxes. "Les xarxes5Gsón privades", ha afegit. "Els operadors poden evitar atacs amb ‘firewalls’ [murs] i portes de seguretat. Per a les amenaces internes, poden monitorar tot el que es fa a la seva xarxa per assegurar-se que tot el que passa és segur", ha completat.

Finalment, a nivell d’indústria i reguladors, ha afirmat que "tots necessitem treballar conjuntament en els estàndards de seguretat". "Necessitem estandarditzar la seguretat, i aquests estàndards han de ser complerts per tots".

Notícies relacionades

Per finalitzar, Guo ha remarcat que "Huawei té un fort historial en seguretat durant tres dècades", i que tota acusació sobre la seva empresa pel seu 5G "no té sentit, no hi ha proves, res"

"Per a la millor tecnologia i la millor seguretat, sisplau, elegiu Huawei", ha conclòs.