Col·labora:

INJECCIÓ MILIONÀRIA

Rescat social davant la Covid-19

L’AMB crea el Pla ApropAMB amb el qual els ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona rebran fins a 16,6 milions d’euros fins al 2022 per recolzar projectes que treballin en la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis

Rescat social davant la Covid-19
2
Es llegeix en minuts

Els tan temuts efectes per la Covid-19 en l’economia i, per tant, en els sectors socials més precaris, ja s’estan deixant sentir. I en aquest context, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) injecta 16,6 milions d’euros als municipis per desenvolupar projectes que reforcin el comerç, mitiguin la fractura digital i ofereixin oportunitats d’inserció laboral a joves i dones. Es tracta del ‘Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis’, batejat com a ApropAMB.

«Aquest pla és una resposta eficaç a la pandèmia del coronavirus», apunta la vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, i afegeix que «per a l’AMB és molt important posar el focus en temes bàsics per a la ciutadania i, especialment, per als col·lectius més afectats en els últims mesos». «Ara toca poder reforçar el comerç i la fractura digital i donar suport als joves, a les dones i als avis», conclou Ballarín.

Eixos clau

Els mesos de confinament i de tancament obligat de comerços i de tota mena d’activitats econòmiques no han fet més que reforçar la precarietat d’alguns col·lectius que ja patien inestabilitat abans de la pandèmia. Amb el pla ApropAMB es vol arribar als ciutadans que més ho necessiten, a través dels seus ajuntaments i entitats. Així, s’impulsa la inserció laboral de les dones, una eterna assignatura pendent; es facilita assistència i eines per atendre els avis i acostar-los als seus; o es faciliten cursos i material per actualitzar digitalment el comerç, que amb la Covid-19 s’ha hagut de modernitzar a marxes forçades.

«Aquest pla és una oportunitat per treballar de forma conjunta en matèria social. Impulsem projectes socials incorporant les persones al centre»

Anna Hernández, directora de l’Agència Desenvolupament Econòmic AMB

D’aquesta manera, el pla s’articula en tres eixos fonamentals: una xarxa de reforç de les polítiques socials (amb els plans específics ‘Acompanya’ i ‘Ecotransforma’t’), un reforç educatiu, digital i inclusiu (Connectabit i Labora jove), així com el recolzament a les xarxes d’activitat econòmica (garantint una compra de proximitat, segura i saludable, amb el pla ‘Emprèn i innova en femení’ i recolzant el teixit econòmic local i l’economia verda, social i solidària).

Injecció econòmica

Notícies relacionades

Per a això, el pla preveu una injecció de 4,150 milions d’euros en una primera assignació de recursos als ajuntaments per a aquest 2020, 8,6 milions el 2021 i, finalment, prop de 4,150 milions per al 2022. La convocatòria es va obrir amb l’aprovació del Pla en el Consell Metropolità el 28 de juliol passat i el termini finalitzarà quan s’esgotin les partides pressupostàries o, com a màxim, el 30 de juny del 2022. 

«El nostre programa és una transferència de recursos real», exposa el director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Héctor Santcovsky, ja que els ajuntaments tenen ja assignat un pressupost que en cap cas no es perdrà, sinó que podrà anar aplicant durant els pròxims anys al ritme que estimin necessari.