ARTICLE

Els joves i els ODS

Els 1.800 milions de persones de 10 a 24 anys són garantia per als Objectius de Desenvolupament Sostenible

zentauroepp48525412 suplemento mas personas   fundesplai190610084822

zentauroepp48525412 suplemento mas personas fundesplai190610084822

2
Es llegeix en minuts
Carles Xifra

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) comencen a calar transversalment en molts nivells i àmbits de la nostra societat. Són 17 objectius, que se situen en el nucli de l’Agenda 2030 de l’ONU, que comparteixen una finalitat urgent: garantir una vida sostenible, pacífica, pròspera i equitativa a tot el món, ara i en un futur pròxim. Requereixen una transformació profunda de la nostra manera de ser, pensar i actuar, on les persones joves tindran un paper rellevant.

Es calcula que avui hi ha prop de 1.800 milions de persones d’entre 10 i 24 anys al món. És la generació de joves més gran que mai ha existit. I prop del 90% d’ells viuen en zones en desenvolupament, on són la població més nombrosa.

És cert que la pobresa continua afectant més de 500 milions de joves, que l’accés a l’educació és molt lluny d’estar garantit i que les dones joves comparteixen indicadors de desenvolupament molt per sota que els nois. Però no obstant, la joventut és el principal actiu i la principal esperança de canvi cap a la sostenibilitat.

Les persones joves són pensadores crítiques, comunicadores i potencials agents de canvi

Les persones joves són pensadores crítiques, amb capacitat d’identificar i desafiar les estructures de poder existents, d’evidenciar els prejudicis i exposar les contradiccions. Són comunicadores i potencials agents de canvi. Connectades les unes amb les altres com mai abans, criticant i proposant solucions innovadores, tenen la capacitat de participar activament en la creació de consciència i promoció dels ODS, tant en les seves comunitats i àmbits propers, com la globalitat a través de les xarxes i comunitats digitals. Comparteixen el sentit d’urgència dels ODS i poden desenvolupar un rol de lideratge transformador en el seu entorn.

Això sí, sempre que hi creem fermament, que reconeguem el seu potencial i capacitat d’acció, i les dotem de les habilitats, els valors, els coneixements i les actituds que els permeti desenvolupar aquest esperit crític, els permeti col·laborar i mobilitzar-se per als ODS.

S’ha de repensar l’educació i potenciar les competències per a la sostenibilitat com a centre

Es tracta de repensar l’educació i els programes dirigits a la infància i la joventut, incorporant l’enfocament de treball en competències per a la sostenibilitat com a nucli central, facilitant eines perquè prenguin consciència dels reptes globals, els facin seus a través de la mateixa vivència i experiència, i es plantegin críticament com afecten la realitat més propera.

Educació en el temps lliure

L’educació en el temps lliure és una peça molt rellevant en aquest sentit, amb metodologies especialment orientades a la participació crítica i en la mobilització col·lectiva per al canvi, com el treball per projectes, l’aprenentatge servei, les assemblees joves i el foment de l’associacionisme juvenil.

Però d’altra banda, hem de treballar amb les institucions i organitzacions perquè escoltin els joves i reconeguin i amplifiquin la seva veu. La promoció de la participació de les persones joves en la vida pública i política també depèn de la capacitat de les organitzacions i institucions per treballar. Les mateixes organitzacions liderades per joves han de ser recolzades, convidades i apoderades a participar de la pràctica de polítiques públiques locals i globals.

Notícies relacionades

Les noies són essencials al camí urgent dels ODS. I si volem tenir èxit en aquest camí, no només hem de recórrer a elles, sinó que les hem de reconèixer com a veritable motor d’aquesta transformació.

 

Temes:

Joves Voluntaris