Creure't capaç de tot

El curs 'Lleure, treball i vida' ha acollit 16 joves amb discapacitat intel·lectual

Els adolescents reivindiquen que tothom té alguna dificultat

zentauroepp46849176 febrero 2019  foto para el suplemento  mas personas   j vene190206125907

zentauroepp46849176 febrero 2019 foto para el suplemento mas personas j vene190206125907

3
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

“Ningú és perfecte, tots tenim una cosa que ens surt millor i una altra que ens surt pitjor. No ens agrada sentir-nos jutjats ni observats. Som iguals que els altres, amb alguna amargor, però aprenem igual, potser més lentament, però hi arribem. Volem treballar, i poder fer les coses com els altres. Tots tenim alguna dificultat”.

Així és com se senten Javier Buchi, de 21 anys; Berta Jiménez, de 23, i Rosa Mestres, de 27. Tots tres tenen una discapacitat intel·lectual, però comparteixen una cosa, les ganes d’enfrontar-se a la vidaaprendre i treballar –quan estiguin preparats-, i tot això al costat dels seus companys, sense jutjar-se, d’igual a iguals.

El Javi, la Berta i la Rosa han participat amb 13 companys més en el curs‘Lleure, treball i vida’organitzat per Fundesplai, al juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona. Un total de 30 hores distribuïdes en sis sessionshan permès als joves entrenar les habilitats socials, adquirir competències per moure’s per la vida, aprendre a gestionar les emocions, els perills de les xarxes socials, etcètera.

"He après que soc capaç de moltes coses"

Berta Jiménez

Alumna del curs 'Lleure, treball i vida'

"Vull continuar formant-me, ara començaré un cursd’administrativa per treballar amb l’ordinador", explica la Berta, que afegeix, amb la seva mirada tímida però amb ganes d’explicar moltes coses, que la seva meta ara és "continuar aprenent per, quan estigui preparada, treballar". Explica que durant les sis sessions ha pogut conèixer temes com la sexualitat, que fins ara ningú li havia explicat, i aprendre què és l’autoconeixement. “He après que soc capaç de moltes coses”, afirma.

La Berta i elJavi participen en un servei de lleure de l’Ajuntament de Castelldefels,‘Macedònia’,on aprenen receptes per cuinar, fan teatre i excursions. El Javi, el més nerviós de tots, reivindica que ell vol treballar de mosso de magatzem: “M’he format per ser en un supermercat i per ser en un magatzem, m’agradaria trobar feina d’això, i treballar amb màquines”. Durant el curs el Javi ha après què ésl’autocontrol. “He pogut aprendre a gestionar les emocions i els sentiments”, afirma.

Els 16 joves durant una de les sessions del curs / Elena Lambada

La Rosa, la més silenciosa de tots però amb les coses més clares, busca feina. “Estic fent entrevistes, m’he format en administració”.Ella participa en l’esplai Pubilla Cases Can Vidalet, on també fan activitats i cursos. Durant les sessions, la Rosa ha après els perills de les xarxes socials, i explica que si algú que no coneix vol agregar-la al Facebook, no l’accepta. I afegeix: “El que més destacaria és que ens hem pogut conèixer a nosaltres mateixos, obrir-nos i descobrir les capacitats que tenim”.

Encara que el Javi i la Berta ja eren amics, durant el curs han pogut conèixer noves persones, com la Rosa. De fet, expliquen que han creat un grup de Whatsapp per quedar. “Ara tenim nous amics, hem conegut molta gent”. Tots destaquen la bona interacció i relació amb els companys. Entre ells es miren i riuen, i és que de fet, durant el curs, també ha sorgit alguna relació sentimental.

Durant el període d’aprenentatge els joves han estat tutoritzats individualment per treballar els aspectes de més necessitat de cada un, explica Luci Vilalgrasa, membre del Departament de Lleure de Fundesplai, que, a més, afegeix, que per exemple un dels eixos del curs ha estat treballar el WhatsApp com a eina educativa, perquè en coneguessin els usos però també els perills.

Tots tres, encara nerviosos perquè demà s’imparteix la sessió de clausura al costat de les seves famílies, expliquen amb il·lusió les ganes de veure els companys, i proposar fer activitats junts. Podem anar al cine o a la discoteca, afegeix el Javi. La Berta i la Rosa, amb més discreció, diuen que podrien anar a sopar. Cada un d’ells ha interioritzat uns coneixements, però tots van en la mateixa direcció, la integració i la gestió de la vida diària. Aprendre i treballar.

"Pensem que a la majoria d’edat s’acaba el lleure, però ells també necessiten poder sortir"

Asun Gil

Responsable del Departament de Lleure de Fundesplai

L’autonomia  és essencial per moure’s i conèixer gent, afegeix la Rosa. El Javi explica que al principi no sabia com anar fins a les classes on s’impartia el curs, però ara pot fer-ho sol i sense nervis

Els alumnes durant l’últim dia de curs pintant un mural amb el lema 'Autoconeixement' / Elena Lambada

Notícies relacionades

Asun Gil, coordinadora del Departament de Lleure de Fundeplai, explica que per a ells ha sigut molt més que un curs de 30 hores. Els ha permès obrir la mentalitat, conèixer-se mési aprendre a enfrontar-se a diferents reptes. “Hem d’acompanyar-los també en el lleure. Pensem que a la majoria d’edat s’acaba el lleure, però ells necessiten també poder sortir”, afegeix.

La seva discapacitat no els separa, sinó que els uneix. Entre ells no hi ha diferències. Aprendre, passar-s’ho bé, riure i poder treballar. S’animen i es recolzen. De vegades, la diferència és l’essència de l’igual. Sentir-se lliure sense estigmatització.