Entendre-hi més

Setge legal a Airbnb: l’allotjament turístic a Nova York torna a l’‘underground’

Setge legal a Airbnb: l’allotjament turístic a Nova York torna a l’‘underground’

EFE / JUSTIN LANE

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’allotjament quan es visita Nova York mai ha sigut econòmic. Això no ha canviat però trobar on quedar-se, i més si es busca una alternativa als hotels, s’ha fet molt més complicat. Perquè una nova legislació ha capgirat el model d’Airbnb i d’altres plataformes com Vrbo i Booking.com. I tot i que no és la primera ciutat dels Estats Units ni del món que intenta posar límit als allotjaments turístics, amb els 63 milions de visitants i turistes que espera aquest any i com un dels mercats immobiliaris més calents del món, com es desenvolupa el seu cas se segueix amb especial expectació.

Després de superar diversos reptes judicials, el 5 de setembre va entrar en vigor la Llei Local 18, una normativa aprovada el 2022 que reforça i amplia regulacions i codis municipals i estatals que ja existien, però no s’aplicaven al peu de la lletra. Aquests prohibeixen als propietaris i inquilins llogar cases o apartaments per menys de 30 dies si no compleixen diversos requisits: estar presents durant l’estada dels hostes, que aquests no siguin més de dos i que tinguin accés sense restriccions a tota la vivenda, que no pot estar en una propietat de renda antiga.

El que la nova llei fa és establir i aplicar de forma estricta nous requeriments de registre. I estableix multes tant per als que no compleixin els requisits i continuïn llogant com per a les plataformes que acullin les ofertes d’algú que no hagi rebut aprovació i un número de registre oficial de l’Oficina de Compliment Especial de l’alcaldia, on el complex procés burocràtic va lent. La ciutat havia rebut fins al 9 d’octubre gairebé 4.800 sol·licituds (previ pagament de 145 dòlars), n’havia revisat 1.700, prop del 60% les havia tornat perquè revisessin dades o fessin correccions i n’havia aprovat només 481.

Tot i que s’ha donat un període de gràcia fins a l’1 de desembre abans de començar a multar, l’efecte de la llei ha sigut immediat. Entre l’agost i l’octubre va desaparèixer d’Airbnb gairebé el 85% de l’oferta, segons dades d’Inside Airbnb, un projecte centrat en l’impacte de la plataforma en comunitats residencials. Si a l’estiu es podia triar entre 22.437 opcions, aquest mes només en quedaven 3.227.

Tornada a l’‘underground’

S’han ratificat i superat els càlculs de l’alcaldia, que havia calculat que uns 11.000 anuncis d’Airbnb eren il·legals. Però no vol dir que les cases i els apartaments que s’han evaporat d’aquesta plataforma i d’altres hagin desaparegut del mercat.

Vorejant o directament saltant-se la legalitat, proliferen els anuncis, que s’han traslladat a llocs com Facebook Marketplace o Houfy, una plataforma similar a Airbnb però que es limita a connectar oferta i demanda deixant entre les parts els acords econòmics.

Vells i nous grups de WhatsApp s’omplen de peticions, recuperant la via de lloguers a través de connexions de coneguts, o coneguts de coneguts, que sempre ha sigut una alternativa al buscar allotjament a Nova York.

Ressuscita també Craigslist, el gran basar digital on és convenient operar amb altes dosis d’intuïció i precaució però on també es produeix sovint la màgia novaiorquesa. I a l’espartanament dissenyat tauler d’anuncis ‘online’ es podia trobar aquesta setmana, per exemple, un apartament a Midtown per 150 dòlars per nit, més 75 per la neteja. Qui ha penjat l’anunci ofereix descomptes del 15% per qui el vulgui més de 30 dies però reconeix: «Realment no busco estades llargues».

Suport i detractors

La Llei 18 explica amb el suport dels que consideraven indispensable posar fre a un mercat que ha contribuït a les pujades del preu dels lloguers a la ciutat (en 400 dòlars anuals, segons un estudi de l’Institut de Política Econòmica), a la gentrificació i a un agreujament de la crisi de la vivenda en una urbs que l’activista Michael McKee ha definit com «un desert en termes de vivenda disponible i accessible».

Aquests defensors de la llei combaten la imatge més amable d’Airbnb com una eina que permet trencar el monopoli hoteler i ajuda a persones individuals a aconseguir uns ingressos extra. I es recolzen en estudis que mostren que cada cop més les ofertes de la plataforma es concentraven en un petit nombre de «propietaris professionals», amb múltiples propietats i que actuen com a «minicompanyies d’hotels».

Entre els detractors de la llei hi ha, per descomptat, Airbnb. L’empresa, que el 2022 va guanyar 85 milions de dòlars a Nova York, un 1% del seu benefici anual, veu la normativa com «un veto a la pràctica» i el seu director de política global, Theo Yedinsky, va dir que «la ciutat està enviant un clar missatge a milions de potencials visitants que ara tindran menys opcions d’allotjament quan visiten Nova York: no són benvinguts».

Notícies relacionades

La llei també compta amb l’oposició de propietaris i inquilins que llogaven per dies casa seva o el seu apartament, que acusen l’ajuntament d’haver cedit a la pressió del ‘lobby’ hoteler. Aquest mes la mitjana de preu d’una habitació a Nova York està en 502 dòlars, un 8% més que fa un any.

Ara 450 d’aquests propietaris de vivendes unifamiliars o amb dues unitats s’han agrupat en RHOAR (sigles en anglès de Restaurar l’Autonomia i els Drets dels Propietaris) i ja s’han reunit amb l’alcalde buscant una excepció, cosa que un portaveu d’Eric Adams ha suggerit que el primer regidor recolzaria si el consell municipal aprova la legislació. El grup del ‘lobby’ destaca que una quarta part dels seus membres ingressen menys de 75.000 dòlars a l’any i que la meitat són d’una minoria racial, però que una de les impulsores sigui propietària d’un ‘brownstone’ de cinc milions de dòlars a Midtown, i que ja fos multada el 2019 per llogar la casa seva per 2.000 dòlars la nit, no està, precisament, ajudant la seva causa.

Temes:

Airbnb Nova York