COM VA COMENÇAR

Ericsson: de reparar telèfons a impulsar el 5 G

Ericsson va començar fa més de 140 anys com a taller de reparació de telèfons, i avui és una líder en telecomunicacions

zentauroepp47458682 economia  emprendedores  lars magnus ericsson y su mujer hil190324132815

zentauroepp47458682 economia emprendedores lars magnus ericsson y su mujer hil190324132815

2
Es llegeix en minuts
+Emprendedores

El 1876 el jove Lars Magnus Ericsson va fundar un petit taller d’enginyeria mecànica amb l’objectiu de reparar instruments, entre els quals destacava un nou aparell que amb prou feines havia arribat a Suècia: el telèfon. Va ser a finals de 1877 quan el Magnus va entrar en contacte per primera vegada amb aquest nou invent del nord-americà Alexander Graham Bell. Des del seu petit taller va descobrir no només les possibilitats que oferien aquests nous aparells, sinó que també va detectar algunes debilitats en el disseny que va començar a corregir.

Un any després van arribar al mercat els primers telèfons d’Ericsson i, el 1880, la producció del taller consistia principalment en telèfons, coneguts com a Trumpet, telègrafs d’incendis i diversos tipus d’instruments elèctrics.  

Les comandes es multiplicaven, cosa que va obligar Larson a convertir el taller en una societat de responsabilitat limitada, de la qual l’emprenedor va ser nomenat president. El 1897, es va inaugurar a Estocolm la central telefònica més gran del món, possible gràcies a una centraleta múltiple dissenyada pel mateix Ericsson.

L’establiment de les fàbriques de Televerket i SAT a Suècia va possibilitar l’expansió internacional d’Ericsson. La primera destinació va ser Rússia, on ja es venien telèfons des de 1893. El 1900, Ericsson obriria la fàbrica de Sant Petersburg.

El Regne Unit també va ser una de les destinacions d’Ericsson a Europa, entre altres raons, a causa del fet que aleshores el mercat britànic representava la meitat de les vendes totals de la companyia. Així mateix, altres destinacions com la Xina, Mèxic i l’imperi Austrohongarès es van convertir en mercats interessants per a la marca durant la primera dècada del segle XX. Fins el 1922 no va arribar a Espanya.

Ericsson continuava col·laborant amb Televerket i el 1918 faria un pas més al fusionar-se amb SAT.  La diversificació i l’enfocament intern d’Ericsson li van permetre sobreviure a la crisi dels anys 30, amb el crac del 29 com a detonant, i a la segona guerra mundial. 

Després de la guerra

En els 60 va reprendre la seva expansió, aquesta vegada cap al mercat llatinoamericà i australià, i va donar lloc a inversions en la fabricació de telèfons i equips per a centrals telefòniques molt importants.

Notícies relacionades

Entre 1970 i 1999, Ericsson va fer un gir: va passar de ser un proveïdor tradicional de telecomunicacions a convertir-se en una companyia líder en comunicacions i transmissió d’informació, amb una forta aposta per la inversió en noves tecnologies. Els seus mòbils, en els 90, la van portar al cim del mercat.

Avui Ericsson és una companyia de telecomunicacions líder al seu sector que impulsa la tecnologia de xarxa 5G.

Temes:

Emprenedors 5G