Perfil

Antoni Parente: Un químic enamorat de la R+D i les patents

El president de GP Pharm, guardonat amb el premi de CataloniaBio & HealthTech a la trajectòria professional, té com a 'hobby' fer de 'business angel'

zentauroepp47418933 antonio parente economia emprendedores190319173242

zentauroepp47418933 antonio parente economia emprendedores190319173242

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al vendre el 2012 Lipotec, una firma especialitzada en ingredients actius avançats per al sector de la cosmètica, a una filial del multimilionari nord-americà Warren Buffett, a part dels diners per l’operació, a Antoni Parente (Badalona, 1949), li interessava una cosa: que es mantingués el departament de recerca i desenvolupament (R+D).

Així és aquest doctor en Químiques, MBA per Esade i PADE per IESE, de pare gallec i mare soriana, protagonista del qual va ser una de les operacions de més envergadura al llavors jove sector 'biotech' català. És un delspioners de l’activitat i se li acaba de reconèixer la trajectòria professional a través d’un premi de la patronal CataloniaBio & HealthTech.

A més de Lipotec, va fundar també amb José María García Antón, igual com Parente antic investigador del CSIC i avui dedicat pel seu costat a Prima Derm; BCN Peptides (producció de pèptids per a cosmètica i farmacèutica), així com GP Pharm (fàrmacs injectables per a oncologia), que és la que li ocupa en l’actualitat i de la qual és president.

Lipotec es va aixecar sobre patents que protegien formulacions basades en liposomes i preparacions peptídiques. La base de dades de l’Oficina de Patents Europea, permet localitzar fins a 28 patents en les quals figura Antonio Parente com a inventor i unes altres 14 a nom de José María García Antón. Lipotec ha acumulat una cartera integrada per més de 300 patents, segons un estudi de la Fundació Botín.

Parente, que es considera "un enamorat de la química i generador de riquesa a través de la ciència", va ser un dels promotors de la patronal CataloniaBio, nascuda el 2006 i que va presidir entre el 2010 i el 2014; i que avui és CataloniaBio & Healthtech després de la fusió amb la patronal de tecnologies mèdiques digitals.

Inversor particular

És inversor particular i assessor en més de 10 empreses del sector biomèdic i impulsor de nous projectes com Sepsia Therapeutics, una empresa que desenvolupa noves teràpies cel·lulars i biològiques contra la sèpsia, a més de membre del consell d’administració de Specipig, dedicada a la cria i recerca biomèdica especialitzada en el model porcí.

Notícies relacionades

En l’actualitat, encara dedicat especialment a la R+D i les qüestions econòmiques de GP Pharm, afirma que el seu 'hobby' és fer de 'business angel', no només a través de societats de capital risc, sinó directament, amb participacions en tres companyies.

Poc amic de la rellevància pública, considera que va heretar del seu pare la "serietat" dels gallecs, a qui està unit a través de l’Associació d’Empresaris Gallecs de Catalunya (AEGA-Cat); i de la seva mare l’"austeritat" dels sorians.