Cita tecnològica

El MWC catapulta el sector tecnològic local

El Mobile World Congress ha crescut en tots els sentits, i ha generat multitud de cites i programes complementaris que han impactat en l'ecosistema català

El millor exemple és 4 Years From Now, la trobada de referència per a les 'start-ups'.

zentauroepp47122754 4yfn190225112510

zentauroepp47122754 4yfn190225112510

4
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Es compleixen 13 anys des que el Mobile World Congress (MWC), l’esdeveniment de referència mundial sobre tecnologia mòbil, va desembarcar a Barcelona. En les14 edicionsque s’han celebrat –comptant l’actual– el certamen no ha parat de créixer. Dels 50.000 visitants, 1.000 empreses expositores i 100 milions d’euros d’impacte econòmic el 2006 s’ha passat a 107.000 congressistes2.400 companyies amb estand i una repercussió econòmica estimada de 473 milions d’euros per a l’edició del 2019. Un dels motius pels quals l’esdeveniment s’ha desenvolupat tant en tots els sentits, encara que sembli evident dir-ho, és que les empreses que hi acudeixen fan negoci. I això ha impactat especialment en el sector tecnològic local català.

Lleida.net, companyia catalana especialitzada en sistemes de certificació i notificació electrònica, n’és un dels casos més paradigmàtics. “El50% del nostre negociestà vinculat d’alguna forma a l’activitat al congrés. Per a nosaltres l’esdeveniment té una gran importància, i per això aquest any hem invertit 250.000 euros en la cita”, explica Sisco Sapena, conseller delegat i president de la companyia lleidatana. Lleida.net és, a més, una de les comptades empreses catalanes que acudeix a la fira amb unexpositor propi–la majoria ho fan sota el paraigua de la Generalitat o del Ministeri d’Economia a través de l’entitat pública Red.es–. “Els pavellons de Catalunya i Espanya estan una mica allunyats dels principals fluxos de visitants. El nostre estand té dues plantes i està situat al Portal de l’Àngel deFira Gran Via”, diu fent broma Sapena. Entre el 2006 i el 2018, Lleida.net ha elevat la seva facturació d’1,3 milions d’euros a 12,3 milions i hatriplicat la plantilla, fins als 70 treballadors.

Ramificació de l’esdeveniment

En els últims tretze anys, l’esdeveniment s’ha expandit més enllà dels quatre dies que dura pròpiament el congrés. A través de laMobile World Capital–la fundació integrada per laGSMA, Ajuntament de Barcelona, Generalitat, Ministeri d’Economia i Fira de Barcelona–, s’han posat en marxa multitud de noves iniciatives vinculades al MWC. Digital Future Society –un 'think tank' per discutir i abordar els reptes que planteja la digitalització de la societat–, YoMo –la trobada de ciència i tecnologia per a joves–, The Collider –un programa que busca transformar el coneixement científic en projectes empresarials– i Xside –un esdeveniment producte de l’aliança entre el MWC i el Sónar que es posarà en marxa el 2020–, són bons exemple de com el congrés mòbil s’ha ramificat en salons i projectes complementaris, i com han impactat en l’economia tecnològica local.

D’entre tots aquests, la trobada que ha adquirit més rellevància i una entitat pròpia més definida és el 4 Years From Now (4YFN), el congrés de ‘start-ups’ que se celebra al recinte de Fira Montjuïc paral·lelament al MWC. “Els nostres punts forts són elcomponent internacional i el valor afegit que suposa coincidir en el temps amb el Mobile World Congress i atreure bona part dels seus congressistes”, valora Pere Duran, director del 4YFN. L’edició d’aquest any comptarà amb 760 expositors, 600 ‘start-ups’ –dos terços de les quals són estrangeres– i es preveu una afluència de 20.000 visitants. A més, per primera vegadala GSMA serà l’entitat organitzadora, en lloc de la Mobile World Capital, tot i que aquest canvi tan sols tindrà repercussions a nivell intern, assegura Duran.

Per a l’edició del 2019 el director del 4YFN destaca algunes novetats. D’una banda, la presència de grans companyies com ara Vueling, Telefónica i Mastercard, que exploraran possibles formes de col·laboració i projectes d’innovació oberta amb ‘start-ups’ que estiguin presents al saló. De l’altra, també s’habilitarà un‘talent corner’, al qual corporacions i empreses emergents podran acudir a la recerca de talent i perfils professionals que escassegen en el mercat laboral.

“El nostre objectiu és ajudar tant com sigui possible les ‘start-ups’. A mi m’agradaria que totesrepetissin cada any, però evidentment, quan una empresa adquireix certa dimensió, ja no té tant sentit que vingui amb el seu propi expositor”, apunta Duran. Aquest any, per exemple, tornen com a conferenciants els primers executius de ‘start-ups’ que van passar per edicions anteriors del saló, comCarlos Pierre de Badi. D’altra banda, Travelperk, l’agència ‘online’ de viatges per a empreses, ha fet el salt al Mobile World Congress després d’haver participat anteriorment en el 4YFN.

El saló que podria no haver sigut

Des del 2006, el MWC s’ha celebrat anualment i de forma ininterrompuda, però el saló d’aquest any és especial. I ho és, principalment, perquè en comptes de lacatorzena edició consecutivadel MWC a Barcelona podríem estar parlant de la primera a Londres, Tòquio, Nova York o qualsevol de les grans urbs del món que competeixen per acollir aquest tipus de congressos. Tal com va explicar John Hoffman, conseller delegat de la GSMA i màxim responsable de l’organització del MWC, emportar-se el congrésfora de Barcelona va ser una opció que va estar a sobre de la taula per la inestabilitat sorgida de l’1-O.

Notícies relacionades

Que el MWC abandonés Barcelona hauria sigut un cop moral molt dur per a la capital catalana, que, en menys d’un any, hauria sigut descartada de bon començament com a possible nova seu de l’Agència Europea del Medicament i hauria perdut la fira de negocis més important de totes les que acull. Però, sobretot, hauria suposat una davallada minva econòmica i una cicatriu per a l’ecosistema digital de la ciutat.

Afortunadament per als interessos de Barcelona, els directius de la GSMA han mantingut l’aposta per la ciutat, que continuarà sent la capital mundial del mòbil com a mínim fins al 2023.