En col·laboració amb

Igualtat

La lluita col•lectiva per una ciutat lliure de masclisme

La campanya del 25N de l’Ajuntament de Barcelona organitza activitats, sota el lema "Pregunta, parla, escolta", amb l’objectiu de conscienciar sobre la violència contra les dones

La manifestació del 8 de març de 2023 a Barcelona.

La manifestació del 8 de març de 2023 a Barcelona. / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts

A Catalunya, un 80% de les dones han patit, al llarg de la seva vida, algun tipus de violència masclista. Això significa que la gran majoria han sigut objecte de comentaris, gestos sexuals, intimidació o tocaments, fins i tot maltractament psicològic o violacions. Però, darrere de les xifres, hi ha moltes dones que pateixen en silenci. I, per això, és important conscienciar tota la població de la importància de prestar atenció a les nenes, noies i dones del seu entorn, que poden estar vivint una situació de violència i no saber com denunciar-la.

Durant el pròxim 25N, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, Barcelona continuarà sent un referent antimasclista. La Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa cada any una campanya de sensibilització sobre la violència de gènere dirigida a tota la ciutadania. Aquest any, sota el lema Pregunta, parla, escolta, l’objectiu és, entre tots, identificar les dones que es troben en aquest tipus de situacions i dirigir-les, si cal, als serveis i recursos municipals que ofereix la Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.

Així serà la jornada del 25N

Amb motiu del 25N, la Regidoria de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica, en col·laboració amb la Direcció de Feminismes i LGTBI i els districtes de la ciutat, proposa més de cent activitats i debats al llarg del novembre. Diverses entitats explicaran les eines municipals que fan front a aquest tipus de violència. Es pretén no només conscienciar, sinó també donar a conèixer els recursos concrets per combatre-la. Així mateix, ahir es va entregar el XVIII Premi 25N, que reconeix iniciatives i projectes orientats a fer de Barcelona una ciutat lliure de violència masclista. Va resultar guanyadora l’Associació Migració i Economia Social i Solidària - Migress, de la Bordeta, pel seu projecte de creació d’una guia educativa de feminisme interseccional i antiracisme.

Més enllà de les dones

Notícies relacionades

Els serveis municipals no només donen suport a les dones, sinó que també incideixen en les persones del seu al voltant. El centre de masculinitats Plural, per exemple, és «un espai per als homes que volen reflexionar sobre altres maneres de viure la masculinitat i alliberar-se de certs estereotips i del significat caduc de comportar-se com un home», explica Esteve Segura, tècnic de la Direcció de Feminismes i LGTBI i responsable municipal del Plural. «No s’ha d’oblidar que implicar-nos en les desigualtats i la lluita contra la violència masclista és responsabilitat de la ciutadania. Aquí tothom hi juga un paper important», afirma Segura.

D’altra banda, atendre les víctimes és cada vegada més complex a causa de la interseccionalitat. En altres paraules, cada vegada es tenen en compte més factors. «Hi conflueixen altres problemàtiques, derivades del coneixement de la llengua, la immigració, la situació econòmica i diferències culturals, per exemple», explica Glòria Matas, cap del Departament d’Atenció i Acollida per Violència Masclista de l’Institut Municipal de Serveis Socials.

On podem acudir

Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD)

Informació, assessorament i orientació a les dones en diversos àmbits.


Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA)

Atenció ambulatòria per a víctimes de violència masclista, i assessorament al seu entorn i els professionals. Així mateix, el #SARA Jove ofereix orientació a les persones joves.


Serveis d’acollida per violència masclista

Atenció de dones que viuen situacions de violència masclista, i els seus fills.


Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH)

Atenció a les víctimes de tràfic de persones, un 70% de les quals són dones i nenes, explotades amb finalitats sexuals, domèstiques o matrimonials, entre altres.


Centre de masculinitats Plural

Orientat a homes que volen construir la seva masculinitat amb un model relacional saludable, respectuós i igualitari, lluny d’estereotips masclistes.


Punts Lila i itineraris segurs

Posats en zones d’oci per atendre casos de violència masclista i sexual, i itineraris segurs des de zones d’oci nocturn fins al transport públic.

Temes:

Feminisme