Reptes actuals
Barcelona ja és Capital Europea de la Democràcia
En aquest marc, la capital catalana abordarà els reptes més urgents del dia a dia: les desigualtats, el creixement dels discursos d’odi i la desinformació, la digitalització sense salvaguardes i la crisi climàtica

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en la primera Capital Europea de la Democràcia, una iniciativa per promoure la innovació democràtica i l’enfortiment democràtic a escala local i metropolitana.
Fins a l’octubre del 2024 la ciutat serà escenari d’una sèrie d’activitats, conferències i esdeveniments vinculats a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i l’espai públic. Com a Capital Europea de la Democràcia, la ciutat abordarà els reptes més urgents de l’actualitat, com les desigualtats persistents, el creixement dels discursos d’odi i la desinformació, la digitalització sense salvaguardes i la crisi climàtica.
Entre les activitats destaquen el Festival Internacional de la Democràcia i la Tecnologia Decidim Fest, la cerimònia de premis internacionals ‘The Annual Innovation in Politics Awards’, la ’game jam’ ’Truth, Lies & Democracy’, les jornades sobre participació i democràcia o la celebració del Dia d’Europa, entre d’altres.
El programa d’esdeveniments ha sigut presentat per l’Oficina Tècnica de la Capital Europea de la Democràcia, formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla estratègic metropolità de Barcelona i impulsada per The Innovation in Politics Institut.
El camí de la capitalitat
Notícies relacionadesVa ser a finals de juny del 2022 quan es va començar a forjar el camí de la ciutat cap aquesta capitalitat, juntament amb dotze ciutats europees més. Barcelona va exposar cinc experiències i projectes de participació ciutadana i innovació democràtica que li van servir per convertir-se en la primera Capital Europea de la Democràcia.
Els projectes eren la plataforma digital de participació ciutadana Decidim, els pressupostos participatius, les assemblees ciutadanes deliberatives, el projecte Superilla Barcelona i el Canòdrom, un ateneu d’innovació digital i democràtica.
- Demografia i sostenibilitat Espanya tindrà només 23 milions d’habitants el 2100, quan caurà la població mundial
- Efectes de l’onada de calor Es disparen les morts en soledat a l’estiu: «L’agost ha sigut de rècord»
- Per una discussió de trànsit La Fiscalia demana presó per al ciclista que va matar a cops un conductor al Poblenou de Barcelona
- Polèmica a Badalona La Generalitat obre la porta a canviar la ZBE per altres mesures com el peatge urbà
- Situació de vulnerabilitat L’ajuda de 115 euros al mes que ja pots demanar a la Seguretat Social
- Noves formes d’estafa Estafa a Vinted i Wallapop: et quedes sense diners i sense producte
- Regne Unit Airbnb lloga la casa de Harry Potter: com reservar i a quin preu
- Al minut La Mercè 2023: últimes notícies de les festes de Barcelona, en directe
- Remeis El truc casolà per dir adeu a les arrugues al front
- Contaminació de l’aigua del mar Les platges de Badalona s’han contaminat aquest any en quatre ocasions amb aigües residuals