En col·laboració amb

Medi ambient

Barcelona activa el protocol en fase d’alerta per sequera

La ciutat està preparada i pren mesures per afrontar l’actual escassetat de recursos hídrics

Barcelona activa el protocol en fase d’alerta per sequera
2
Es llegeix en minuts

Davant l’escassetat actual de recursos hídrics, l’Agència Catalana de l’Agua ha decretat l’alerta hidrològica de la conca del Ter-Llobregat que alimenta la ciutat de Barcelona. Per aquesta raó s’ha activat la fase d’alerta del protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat. El protocol estableix accions concretes d’estalvi d’aigua potable en serveis i activitats com els espais verds, les fonts ornamentals, la neteja urbana, les instal·lacions esportives i piscines i la neteja de vehicles amb l’objectiu de reduir el consum habitual d’aigua un 5% en l’ús domiciliari, comercial, industrial i altres usos recreatius i un 30% en l’ús recreatiu que impliqui reg.

Els serveis municipals ja han aconseguit reduir un 11% el consum anual d’aigua des de l’últim episodi de sequera (de maig del 2007 a desembre del 2008) gràcies al reforç de les polítiques d’optimització i estalvi d’aigua, que ha afavorit la substitució dels consums d’aigua potable (se n’ha reduït l’ús un 18%) per aigua freàtica (se n’utilitza un 51% més). La ciutat, que té un consum mitjà de 106 litres d’aigua per habitant al dia, molt inferior a la mitjana espanyola, de 140 litres, ha guanyat resiliència i està preparada per fer front a la sequera, de manera que no hi haurà afectacions rellevants a les llars. L’aplicació de la fase d’alerta del protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat, però, implica certs canvis:

Jardins i espais verds

 • Aturada en plantacions excepte les que ja es troben al viver.

 • El reg en jardins privats es restringeix a 2 dies a la setmana: dimecres i dissabtes les vivendes amb número parell i dijous i diumenges els senars.

 • Horari de reg: de 8 de la tarda a 8 del matí, excepte si es rega amb aigua freàtica.

 • Màxim de 450 m³/ha/mes.

Fonts

 • Prohibició d’omplir les fonts ornamentals i els llacs artificials amb aigua potable.

 • Aturada de brolladors de les fonts ornamentals no connectades a aigua procedent de recursos hídrics alternatius.

 • Com a única excepció, en llacs artificials es permetrà el mínim ús d’aigua potable imprescindible per mantenir la vida aquàtica.

Neteja urbana

Notícies relacionades

La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es realitzarà amb la mínima despesa d’aigua indispensable i evitant, quan sigui possible, l’ús d’aigua potable. Actualment ja s’apliquen aquestes mesures a la ciutat, que s’ha avançat als requisits de l’Agència Catalana de l’Aigua. Les indicacions són les següents:

 • Tots els equips amb vehicles cisterna (80%) carregaran només aigua freàtica.

 • La resta d’equips (20%) podran mantenir la càrrega dels dipòsits amb aigua potable.

 • Es revisaran els difusors de baix consum en tots els equips.

 • Es prohibeix l’ús de l’aigua per eliminar pols i matèria en suspensió en l’aire.

 • Es prohibeix a particulars la neteja de carrers, paviments, façanes, terrasses i similars utilitzant mangueres d’aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, galleda i esponja o sistema d’alta pressió.

Instal·lacions esportives i piscines

 • El reg de camps de gespa i altres superfícies esportives té les mateixes limitacions que el reg de jardins. A més, es prioritzarà el consum de recursos hídrics alternatius i s’evitarà en temps de pluja.

 • Es prohibeix omplir piscines, amb comptades excepcions.

Més enllà de les restriccions, que es poden consultar en detall a la web barcelona.cat/sequera, cal ser conscients de la necessitat de reduir el consum d’aigua i de no malbaratar-la en accions quotidianes. En aquesta pàgina es recullen consells per estalviar aigua i reduir el consum a les llars fins a un 30%.