En col·laboració amb

Altes temperatures

Prop de dos-cents refugis climàtics per fer front a la calor a la ciutat

Biblioteques, equipaments de proximitat, centres esportius municipals, parcs, jardins, escoles i museus poden utilitzar-se com a espais on refugiar-se de les altes temperatures

Prop de dos-cents refugis climàtics per fer front a la calor a la ciutat
3
Es llegeix en minuts

Amb l’arribada de l’estiu també arriba la calor i s’amplia en 42 el nombre de refugis climàtics que es posen a disposició de la ciutadania. Els 197 refugis climàtics s’activen del 13 de juny al 15 de setembre i inclouen equipaments municipals i espais públics per oferir confort tèrmic a les persones usuàries i a les persones vulnerables a la calor.

Entre els equipaments municipals que actuen com a refugis climàtics hi ha biblioteques, equipaments de proximitat als barris i districtes de la ciutat, centres esportius municipals, parcs i jardins, escoles i museus. Tot i que mantindran els seus usos habituals, es podran utilitzar com a espais on refugiar-se de les altes temperatures.

Es recomana mantenir una temperatura de consigna de 26º i s’adrecen sobretot a persones vulnerables a la calor, com nadons, persones més grans de 75 anys, malalts crònics o persones amb pocs recursos. Tenen bona accessibilitat, àrees de descans i aigua i són segurs. D’altra banda, no són indicats per a persones que requereixen atenció mèdica. En aquest cas, cal dirigir-se al centre de salut corresponent.

Un refugi climàtic a 10 minuts de casa

Hi ha refugis climàtics repartits per tota la ciutat. Amb la xifra d’aquest any, el 95% de la ciutadania de Barcelona en té un a menys de 10 minuts a peu de casa. Tot i així, el consistori continua treballant per ampliar el nombre d’equipaments preparats i activats per oferir, any rere any, una cobertura territorial equitativa i socialment justa per garantir que el total del veïnat disposi d’espais a cinc minuts de casa, prioritzant els barris amb menys cobertura i amb població més vulnerable. L’any 2020 el nombre d’espais era de 70, i ara n’hi ha gairebé 200.

Serveis activats per protegir les persones de la calor

A més de l’activació de la xarxa d’espais de refugi climàtic, els diferents serveis socials de la ciutat, amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) al capdavant, estan a punt per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat sobrevinguda que es puguin produir a la ciutat a causa de la calor excessiva.

El Servei de Teleassistència Municipal crida a les 90.000 persones usuàries per oferir consells i mesures de prevenció, així com el Servei d’Atenció a domicili (SAD), que també fa una crida a les seves 22.000 persones usuàries.

Els protocols de prevenció preveuen diferents nivells de perill en funció de les temperatures. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa el seguiment dels casos de cops de calor que es puguin produir, mentre que el CUESB actua com a referent en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar la fase preventiva fins a una fase d’alerta o d’emergència, que és la situació de màxim risc per a les persones.

Notícies relacionades

A l’escenari de més risc, el CUESB preveu traslladar persones vulnerables a refugis climàtics en cas que sigui necessari i organitzar un equip específic a la via pública per repartir aigua, oferir informació i, fins i tot, en cas que sigui necessari, alertar els serveis d’emergències mèdiques davant les situacions més extremes que es puguin produir.

Consells per fer front a les altes temperatures

Davant una onada de calor, segueix les recomanacions de seguretat:

  • Per mantenir la llar més fresca, abaixa les persianes, i durant la nit, obre les finestres.

  • Refresca’t sovint amb dutxes o tovalloles xopes d’aigua, utilitza ventiladors, aire condicionat o ventalls, i si no en tens, passa un parell d’hores al dia en llocs frescos o climatitzats.

  • Si has de sortir al carrer, evita les hores de més sol.

  • Hidrata’t i pren menjars lleugers.

  • Vesteix roba lleugera i utilitza protecció solar.

  • Refugia’t en espais públics climatitzats i cuida els nens i les persones grans.