En col·laboració amb

Seguretat

Campanya contra els incendis domèstics a Barcelona

  • El cos de Bombers de Barcelona, com a professionals encarregats de l’extinció de focs, participen activament en la prevenció dels incendis domèstics a la ciutat a través de sessions informatives.

  • No obstant, en aquesta tasca també col·laboren altres actors municipals, com els Punts d’Assessorament Energètic. Aborden la prevenció a través de la detecció i l’ajuda davant situacions de pobresa energètica, que pot estar vinculada a instal·lacions precàries i estufes deteriorades. 

Campanya contra els incendis domèstics a Barcelona
2
Es llegeix en minuts

Els incendis domèstics són un dels principals riscos en una ciutat com Barcelona. El 2021, de les 4.287 intervencions per incendis i explosions que van fer els Bombers de Barcelona, 1.658 van ser en vivendes. És un risc universal, que afecta directament la ciutadania i que deriva de distraccions, imprudències involuntàries, avaries i accidents. No obstant, existeixen també factors vinculats a la pobresa energètica que augmenten el risc involuntari de patir-los, com el fet de residir en una vivenda antiga o en mal estat; tenir instal·lacions de subministrament precàries; i comptar amb males condicions climàtiques i d’aïllament a casa, que obliguen a combatre el fred amb estufes i xemeneies. 

Per prevenir aquest tipus d’incendis, l’Ajuntament de Barcelona està portant a terme una tasca preventiva i de conscienciació ciutadana a través dels diferents agents municipals implicats. També posa el focus en les situacions de precarietat energètica, a fi d’ajudar les persones que estan passant per això i evitar així mateix accidents. 

Vulnerabilitat

En el marc d’aquesta campanya, l’Ajuntament de Barcelona ha reforçat la figura dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE) com a agents implicats en la prevenció d’incendis. Aquestes oficines, presents a tots els districtes de la ciutat, treballen perquè totes les persones puguin exercir els seus drets energètics. També detecten situacions de vulnerabilitat energètica, amb la finalitat que les companyies no neguin a ningú l’accés als subministraments bàsics. 

Aquest servei públic col·labora en la prevenció d’accidents des d’una perspectiva diferent de la dels cossos d’emergència de la ciutat. Raquel Rodríguez és coordinadora tècnica dels PAE i destaca la vinculació entre la correcta gestió dels serveis energètics i la capacitat de prevenir riscos. «Treballem els usos energètics a la llar, des d’hàbits energètics, fins a la revisió del funcionament de les instal·lacions», explica Rodríguez.

«Les persones en situació de vulnerabilitat energètica no poden mantenir la seguretat de les seves instal·lacions en alguns casos», afegeix, com en el cas de les estufes de butà o els comptadors elèctrics, que poden ser detonants d’un incendi. Per a això, col·laboren amb Serveis Socials per assumir el cost del manteniment. 

Emergències

Notícies relacionades

Les tasques del cos de bombers de la ciutat han canviat de forma progressiva: la prevenció cobra ara un paper protagonista en les seves funcions, a través d’un treball pedagògic tant en escoles com en la ciutadania, a través d’assessoraments i formacions a diversos col·lectius. 

Amb aquesta filosofia, s’ha desenvolupat la campanya ‘Millor prevenir que apagar’ per prevenir incendis domèstics, amb la finalitat que la ciutadania prengui part activa a evitar aquests accidents a través de recomanacions pràctiques i indicacions d’actuació si ens hi trobem. Els canals utilitzats han sigut les xarxes socials, materials en línia, cartells repartits per la ciutat, xerrades divulgatives en centres cívics, consells de barri i altres espais. Els materials informatius s’han editat en català, castellà, àrab, anglès, urdú i xinès per arribar a tots els col·lectius de la ciutadania barcelonina.

10 consells per evitar focs