En col·laboració amb

Pla per al 2021

Barcelona continua renovant l’enllumenat perquè sigui més segur i sostenible

  • Ja s’han executat el 60% de les actuacions de renovació de la il·luminació urbana previstes per a aquest any

  • L’objectiu és corregir els punts foscos, millorar el confort dels vianants i aplicar tecnologies més eficients

Barcelona continua renovant l’enllumenat perquè sigui més segur i sostenible
2
Es llegeix en minuts

Un enllumenat més sostenible, eficient, segur i confortable s’estén per Barcelona per millorar la qualitat de l’espai urbà gràcies a les actuacions previstes al pla de renovació de l’enllumenat 2021, que segueixen els criteris establerts al Pla director d’il·luminació. Amb una inversió de 7 milions d’euros, la millora de l’enllumenat es fa des de dos vessants: d’una banda, millorar la sensació lluminosa i corregir punts foscos i, de l’altra, introduir tecnologies eficients. De moment, ja s’han executat el 60% de les actuacions previstes per a aquest any.

Entre elles s’inclouen la renovació del carrer del Segle XX, a Horta-Guinardó, on s’han substituït els fanals en façanes per fanals a la vorera, situats per sota de l’arbratge, que permeten corregir els punts foscos de la via i il·luminen tant el pas per als vianants com la calçada. Així mateix, les actuacions que s’estan portant a terme en dos trams dels carrers de València i Llançà, a l’Eixample, milloren la qualitat lluminosa de les voreres amb la instal·lació de fanals dobles.

Punts foscos

En els últims anys s’ha treballat conjuntament amb els districtes per identificar els punts foscos i trobar-hi solucions, sempre amb perspectiva de gènere, i es continuarà amb el desenvolupament d’actuacions en aquest sentit. En total, els últims anys s’ha actuat en 136 punts foscos. En el 71% dels casos s’hi van incorporar més punts de llum o es van reforçar, i en el 29% es van realitzar reorientacions dels punts de llum existents.

Criteris per a la renovació de l’enllumenat:

  • Millora de la sensació lluminosa: llum més ben repartida gràcies a l’ús de leds (llum blanca)

  • Més uniformitat lluminosa per evitar taques de llum

  • Augment de la llum a la vorera i priorització de les zones de vianants

  • Reducció de l’altura dels punts de llum a la vorera (per sota de 5 metres) i sempre per sota de la copa dels arbres

  • Diferent temperatura de color a la calçada i la vorera, per aportar calidesa als vianants i diferenciar els espais per a les persones i per als vehicles

  • Augment de la telegestió i, per tant, més eficiència energètica i optimització de les operacions amb sistemes de control i regulació

Gestió eficient i innovació

La inversió actual permetrà arribar entorn del 35% d’enllumenat amb leds, que ara representa el 26%. A més de la renovació de l’enllumenat, també és indispensable el servei de manteniment, que permet introduir millores, com regular l’encès i apagat segons les zones i les franges horàries, implantar sistemes d’il·luminació intel·ligents i tenir capacitat de reacció ràpida en cas de situacions crítiques com temporals.

Notícies relacionades

Actualment Barcelona té un sistema de control centralitzat que permet realitzar el seguiment de les incidències amb més repercussió i assegurar el funcionament de l’enllumenat. Aquest control centralitzat també permet la detecció d’avaries, la reprogramació dels horaris, el control dinàmic de la lluminositat (ajustament de l’horari d’encesa i aturada segons les condicions de cada zona) i la simulació de consum de les instal·lacions.

L’enllumenat de Barcelona

Barcelona té actualment 151.000 punts de llum públics, que representen el 20% del consum total d’energia del consistori. Cal destacar que aquest percentatge de consum és molt inferior al de la mitjana de municipis, que se situa entorn del 50%.