SERVEIS SOCIALS
Una atenció grupal per compartir experiències
VINE reinventa l’acollida inicial dels serveis socials de Barcelona: són trobades en grup que permeten enriquir la informació que transmeten els equips professionals

Els serveis socials acompanyen la ciutadania en situacions de dificultat vital, econòmica o familiar, afavorint el compliment dels seus drets socials i millorant-ne el benestar i l’autonomia.
Són serveis bàsics per a la ciutadania de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGBTI de l’Ajuntament de Barcelona, i compten amb la gestió de l’Institut Municipal dels Serveis Socials. Consisteix en un servei liderat per un equip de professionals multidisciplinaris dedicats a acompanyar la ciutadania en situacions de dificultat. També s’encarreguen de vincular qui ho requereixi en els diferents recursos públics existents i adequats a cada cas.
Actualment, s’està prioritzant un eix de treball concret en els centres de serveis socials de Barcelona: és el de l’atenció grupal i la coordinació amb els projectes comunitaris del barri, amb l’objectiu de reforçar el teixit social i associatiu i connectar les persones ateses amb el territori a fi de fomentar-ne l’autonomia i l’empoderament.
Noves propostes
Aquesta aposta innovadora de serveis socials es concreta en el projecte VINE (‘Vinculem, Normalitzem, Empoderem!’), una nova forma d’oferir la primera acollida d’aquest servei, des d’un context i un enfocament grupal. Una vegada feta la sessió d’acollida, els equips professionals identifiquen aquelles situacions que necessiten un abordatge personalitzat, en forma d’entrevistes.
VINE possibilita donar resposta a les necessitats d’atenció i orientació de les persones des d’una perspectiva comunitària promovent l’aprenentatge mutu i disminuint el sentiment de soledat vinculat a la demanda.
Es porten a terme dos tipus de sessions d’acollida VINE. La primera està dirigida a les persones grans i compta amb recursos específics per a aquest sector de la població. La segona agrupa tots els recursos generals de l’àmbit social, tant municipals com autonòmics o estatals, entre els quals destaca la vivenda, l’educació, les prestacions econòmiques, l’alimentació o les activitats comunitàries, entre altres aspectes dels serveis socials.
«Des de serveis socials treballem a tres nivells: personal, grupal i comunitari. Vam veure que era important poder fer la primera acollida de forma grupal, per millorar les condicions de l’acollida, que fins aleshores era individual», diu Juanjo González, director del Centre de Serveis Socials La Salut - El Coll - Vallcarca i els Penitents. De moment, aquest programa s’ha aplicat en deu centres de serveis socials de Barcelona, dels 39 que hi ha distribuïts als diferents districtes de la capital catalana.
Bona acollida
La prova pilot d’aquest projecte va començar l’abril del 2018 i ha tingut una bona acollida per part de la ciutadania. «Inicialment, la gent era reticent a l’atenció grupal, però veure que les seves problemàtiques són similars a les d’altres persones ajuda a normalitzar la situació personal», afirma Bernat Veciana, treballador social de la unitat de primera atenció del Centre de Serveis Socials La Salut - El Coll - Vallcarca i els Penitents.
«Els mateixos integrants del grup posen a disposició dels seus veïns i veïnes els seus recursos i la seva pròpia experiència, enriquint les sessions», afirma Virginia Jiménez, treballadora social d’aquest centre, ubicat al districte de Gràcia.
El projecte VINE també posa el focus en el teixit associatiu del barri on hi ha ubicat cada centre, ja que de vegades pot oferir solucions alternatives als serveis socials de la ciutat. Per exemple, hi ha iniciatives veïnals per resoldre la fractura digital de la població.
«En el cas de la gent gran, es promou que es vinculin amb projectes per combatre la soledat, o amb els centres cívics dels diferents barris», diu Veciana. En les sessions, es comparteix el coneixement sobre els diversos espais comunitaris de què disposa el barri i la ciutat.
Notícies relacionadesEl projecte és altament valorat també pel conjunt de professionals. «El 100% dels professionals que vam participar en la prova pilot també vam decidir continuar amb el projecte, ja que és molt més motivador fer-ho en grup, sorgeixen altres dinàmiques i els usuaris poden compartir la seva experiència», diu Jiménez. Aquesta modalitat d’actuació permet ser més àgils en la resposta, alhora que afavoreix una transmissió d’informació ràpida i transparent.
Adaptar-se al context
La Covid-19 ha obligat a adaptar aquest projecte, que ha entrat novament en fase pilot, per fer les trobades de forma virtual. «És bastant pràctic perquè a través de les tecnologies les persones poden accedir als recursos digitals fàcilment», explica Veciana. «No obstant, el format presencial també és molt enriquidor, de manera que valorarem un model híbrid presencial i digital per al projecte VINE», diu el treballador social.
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Celebració especial Dia de la Mare: 30 frases i imatges per desitjar feliç dia a la mare
- Gran ensurt a La Gayola