En col·laboració amb

DESPLEGAMENT

El cos de Bombers activa la campanya forestal

L’organisme posa en marxa una sèrie d’alertes i mesures i difon als ciutadans una llista de recomanacions i passos que cal seguir per evitar possibles focs

El cos de Bombers activa la campanya forestal
4
Es llegeix en minuts

L’augment de temperatures durant els mesos més calorosos, potenciat, a més, els últims anys per l’escalfament global, es converteix cada estiu en un escenari molt desfavorable per al territori forestal. Un escenari en què qualsevol imprudència, ja sigui voluntària o una simple badada, pot provocar incendis i comprometre hectàrees de boscos i espais naturals. De fet, des que va començar l’estiu, al parc de Collserola de Barcelona, són més de 16 hectàrees les que s’han vist afectades per incendis. L’acció de l’ésser humà és el principal causant d’aquest tipus de desastres naturals: segons xifres de l’Idescat, el 90% dels incendis són provocats per causes antropològiques: gairebé el 30% són intencionats i el 33% són deguts a negligències.

Concretament, dins de les negligències ocasionades per les persones, un 14% són a causa de les burilles de cigarros i un altre 14% de les fogueres. A fi de minimitzar al màxim el risc a provocar altres incendis forestals, el cos de Bombers de Barcelona ha adaptat i reforçat els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar resposta als possibles focs que es puguin produir a l’àrea de la capital catalana, en coordinació amb altres agents, com la Guàrdia Urbana, Bombers de la Generalitat i el SEM, entre d’altres. La campanya, que es porta a terme cada any, va començar a inicis de juliol i estarà activa fins a mitjans de setembre. 

Amb aquest objectiu, el cos de Bombers de la ciutat ha publicat una sèrie de mesures que ha de prendre la ciutadania per evitar aquest tipus de catàstrofes. Entre aquestes, es prohibeixen accions com llançar elements que comportin flames o espurnes, com burilles, llumins, petards i runa, i l’ús de tancaments perimetrals de material sintètic o espècies com el bruc o el xiprer. A més, el cos ha difós una sèrie d’accions que la població pot portar a terme a casa seva per minimitzar possibles danys, com eliminar regularment la vegetació dels jardins privats; allunyar la llenya i el material combustible, com ampolles de gas i dipòsits de gasoil de la façana de les llars; disposar d’una manguera de reg prou llarga per envoltar la vivenda; evitar acumulacions de vegetació i elements combustibles en terrats, canalons i baixants, i informar-se sobre el pla d’autoprotecció de la mateixa urbanització. Així mateix, en el cas de vivendes aïllades o envoltades de massa forestal, s’aconsella mantenir els camins d’accés lliures per als vehicles d’emergència i respectar una franja de protecció mínima de 25 metres al voltant de la casa, amb el sotabosc desbrossat, els arbres podats a tres metres d’altura i amb una distància mínima entre arbres i façana de la vivenda de sis metres.

D’altra banda, des del 15 de març fins al 15 d’octubre, l’organisme prohibeix realitzar treballs forestals i qualsevol actuació que pugui generar espurnes a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes, excepte que es portin a terme en infraestructures d’obra, amb mataespurnes, i sempre que no existeixi una prohibició expressa. A més, en cas de realitzar una barbacoa, caldrà recollir les cendres adequadament.

Mesures de protecció

Notícies relacionades

En cas d’incendi, Bombers de Barcelona ha establert un protocol d’actuació per minimitzar al màxim els possibles danys. En primer lloc, en cas d’incendi s’haurà de trucar al 112 i facilitar tota la informació requerida. Per a això, és convenient descarregar-se l’aplicació mòbil My112, ja que permet geolocalitzar el dispositiu des del qual es truca. En el cas de trobar-se a casa, el protocol haurà de ser confinar-se a l’interior de la vivenda. Si el foc és prou lluny i es disposa del temps necessari per fer-ho amb seguretat, s’haurà de retirar tot el material combustible del voltant. Una vegada a l’interior de la vivenda, és recomanable tancar finestres i portes, retirar les cortines i amb roba i tovalloles molles tapar qualsevol forat que pugui quedar sota de les portes i ruixar-les amb aigua.

Així mateix, és aconsellable omplir d’aigua les banyeres i les piques del lavabo i tancar la clau del gas i altres combustibles. En el cas d’haver-hi molt fum, es recomana estirar-se a terra i cobrir-se amb un mocador humit vies aèries i ulls. Si en el moment de l’incendi, la persona està al bosc és important evitar refugiar-se en coves o pous i emprendre camí en direcció contrària al fum del foc. Si a l’àrea hi ha zones d’aigua com rius o estanys, és aconsellable acostar-s’hi i, en cas necessari, ficar-s’hi a dins. D’altra banda, si la persona es trobés al cotxe i no pogués escapar-se o circular amb seguretat, el cos de Bombers de Barcelona recomana parar-se en un punt amb poca vegetació, tancar portes i finestres, aturar la ventilació i encendre els llums perquè els equips de rescat puguin trobar el vehicle.

Sebastià Massagué: «El principal objectiu és prevenir possibles incendis»

Temes:

Bombers Incendis