En col·laboració amb

SUPORT AL TALENT

Digitalització i especialització per frenar l’atur a la ciutat

Apostar pel ‘reskilling’ digital i el reciclatge professional permet afrontar millor la crisi econòmica derivada de la Covid-19

Digitalització i especialització per frenar l’atur a la ciutat
4
Es llegeix en minuts

En el context actual de crisi socioeconòmica provocada per la Covid-19, Barcelona Activa, l’agència de promoció econòmica de la capital catalana, multiplica esforços per fomentar l’ocupació de qualitat, la dinamització local i la promoció del talent. Ho fa a través de l’impuls de la formació centrada en el terme ‘reskilling’, que consisteix en la millora de les capacitats digitals i professionals del veïnat de la ciutat per adaptar-se a les noves necessitats, ja siguin tecnològiques o derivades del context socioeconòmic. A través d’aquestes formacions, que s’ofereixen en serveis de Barcelona Activa com Cibernàrium, el consistori posa el focus en el talent i l’especialització com els factors clau de la recuperació econòmica de la capital catalana després de la pandèmia per Covid-19 i treballa per reduir la fractura digital de la població. 

Ecosistema digital

Barcelona és un focus d’atracció del talent digital, només per darrere de Londres, Nova York, Berlín i Amsterdam, per la qual cosa és molt comuna la demanda de talent digital per part de les companyies. Actualment, els desenvolupadors web són dels professionals digitals més requerits al mercat, seguits dels experts en qüestions de ciberseguretat, ‘cloud’ i ‘big data’.

Davant aquesta oportunitat i donant resposta als reptes del mercat laboral, l’Ajuntament de Barcelona compta amb el projecte ‘Barcelona, Ciutat de Talent’. Amb aquesta mesura, mobilitza organismes clau de la capital, com Barcelona Activa, que, a través de Cibernàrium, el seu servei de formació i capacitació tecnològica, es dedica a proporcionar eines de coneixement al veïnat de la ciutat. Es tracta d’un espai referent en el foment del talent digital a través d’activitats de divulgació i formació tecnològica bàsica –per fomentar l’alfabetització digital i reduir la fractura digital–, formació tecnològica especialitzada –per fomentar l’ús d’Internet i les eines digitals en l’entorn digital– i formació tecnològica avançada –per fomentar la competitivitat de les empreses–. 

En aquest últim àmbit, sobresurt un dels principals programes de Cibernàrium. Es tracta d’IT Academy, un campus gratuït de programadors i programadores que té per objectiu formar prop de 3.000 persones fins a 2024. Basa la seva formació en el desenvolupament web i l’anàlisi de dades per fomentar el ‘reskilling’ cap al sector digital, especialment de les persones que provenen d’altres sectors econòmics que no generen oportunitats tan competitives com el sector TIC. Alhora aporta alt valor al teixit productiu, que requereix talent digital per créixer i millorar la seva competitivitat. IT Academy ha arribat a una ràtio d’inserció del 76% i a una representació del 40% de dones, per sobre de la representació de dones dins del sector tecnològic, que està entorn del 17%. Ja estan obertes les inscripcions per als nous cursos que començaran al setembre: s’ofereixen un total de 416 places noves per a 15 cursos centrats en aspectes com el ‘Front End Development’ o ‘Data Science amb Phyton’. 

Reciclatge professional

Els experts han identificat canvis importants en el mercat laboral actual, que passen pel canvi de trajectòria professional de moltes persones i per la desaparició d’algunes funcions a causa de la robotització, al mateix temps que es crearan nous rols laborals. 

Com a conseqüència d’aquests canvis, ja palpables, el reciclatge professional ha guanyat pes com l’eina necessària per formar els treballadors i treballadores en noves competències i habilitats. Barcelona Activa també aposta per aquest ‘reskilling’ sectorial amb l’objectiu que el talent de la ciutat millori la seva ocupabilitat i tinguin perfils professionals atractius per a les empreses. Aquesta acció compta amb un pressupost de 750.000 € i contempla poder ajudar 5.000 persones en situació d’atur o erto a poder canviar d’ocupació. 

En aquest sentit, Barcelona Activa ofereix una sèrie d’accions formatives curtes, en format ‘online’, presencial o híbrid, enfocades a sis eixos estratègics de la ciutat: l’economia verda i circular, l’economia blava, la logística, les ciències de la vida i de la salut, l’economia de l’esport i l’alimentació. Aquests eixos són actualment motors econòmics, d’innovació i generadors de feina a la ciutat. 

Notícies relacionades

Per això s’ofereixen formacions específiques com control i gestió d’estoc en l’àmbit de la logística, introducció als primers auxilis en el marc de les ciències de la vida i de la salut i esport inclusiu i atenció a la diversitat dins de l’eix de l’economia de l’esport. A més de posar el focus en competències específiques, Barcelona Activa també ofereix formació en competències bàsiques com els idiomes, imprescindibles per trobar feina en una ciutat tan cosmopolita com Barcelona. Les inscripcions per a les diferents formacions estan disponibles a barcelonactiva.cat.

Parc tecnològic

Com a part d’aquesta aposta per la formació, s’ha reforçat la presència digital i física de Cibernàrium, el nucli que aglutina les formacions tecnològiques de Barcelona Activa. En el pla virtual, després de la Covid-19 s’han multiplicat les formacions que s’ofereixen en línia. I en el pla presencial s’ha posat en marxa el nou espai Cibernàrium Nou Barris al parc tecnològic d’aquest districte. Aquest nou espai s’uneix a l’equipament d’aquest servei a l’edifici MediaTIC, al districte del 22@, a les Antenes Cibernàrium de la xarxa de biblioteques de la ciutat i a la Xarxa Ateneus de Fabricació, amb l’objectiu d’acostar la formació a la ciutadania de Barcelona. 

Sara Díaz: «Intentem avançar-nos a les necessitats laborals»