NOVES INFRAESTRUCTURES
L’Ajuntament de Barcelona es bolca en la ciència i la innovació
La capital catalana impulsa el Campus Diagonal-Besòs i un nou complex per a la investigació biosanitària i la biodiversitat

El consistori de Barcelona compta amb un full de ruta per al foment de la investigació, la ciència i la innovació. És el pla ‘Barcelona Ciència 2020-2023’ que, concretament, té com a objectiu impulsar una política de ciència i universitats en l’àmbit de la ciutat i convertir-la, a llarg termini, en una capital europea destacada en els àmbits de la investigació i la innovació.
En el marc d’aquest projecte, l’administració de Colau ha presentat dues propostes destacades per créixer en aquest sentit: l’ampliació de les infraestructures del Campus Diagonal-Besòs i la creació d’un nou pol d’investigació i innovació a l’espai que anteriorment ocupava el Mercat del Peix.
Campus Diagonal-Besòs: un motor de transformació
La capital catalana fa un pas endavant en el creixement del Campus Diagonal-Besòs (Universitat Politècnica de Barcelona) amb l’obertura d’un nou parc. Es tracta d’una zona verda i d’oci, de més de 20.000 metres quadrats, que enllaça l’espai universitari, el Port Fòrum i la platja amb els barris del Besòs de Sant Martí i Sant Adrià. A més, inclou una zona infantil i pistes esportives de futbol i bàsquet per a estudiants i veïns.
Juntament amb aquesta iniciativa, ha començat la construcció d’un nou edifici per a pimes, persones emprenedores i cotreball. Amb més de 7.000 metres quadrats, acollirà persones autònomes i emprenedores que treballen en temes relacionats amb l’activitat d’investigació del campus. Les obres comencen aquest mes de març i s’acabaran el 2023.
L’ampliació del Campus Diagonal-Besòs inclourà també un edifici nou per a centres i grups d’investigació, i un nou espai per a empreses del sector de la sostenibilitat que serà la seu de Barcelona Energia i d’iniciatives d’economia circular de Barcelona Activa. Aquest campus universitari, inaugurat l’any 2016 amb l’activitat docent i d’investigació, és un dels motors de transformació d’aquesta zona metropolitana entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs.
La Ciutadella com a node de referència
L’Ajuntament de Barcelona, a través del Barcelona Institute of Science and Technology, la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, també ha projectat un nou complex d’investigació i innovació, ubicat a l’espai de l’antic Mercat del Peix. En els seus 46.000 metres quadrats, aproximadament 1.200 investigadors de biomedicina, biodiversitat i benestar planetari contribuiran a impulsar l’àmbit de la Ciutadella com a pol de coneixement de referència a Europa. El complex tindrà tres edificis i un espai subterrani per a treballs col·laboratius i aparcaments:
Medicina de precisió. El Barcelona Institute of Science and Technology reunirà en un edifici els seus investigadors en biomedicina per estudiar patologies de gran impacte, com els virus i el càncer, i la seva relació amb l’entorn. Des d’aquest espai es treballarà en col·laboració amb els hospitals més importants de la ciutat.
Biodiversitat. L’Institut de Biologia Evolutiva s’encarrega d’investigar el passat i el present dels éssers vius per entendre com funciona la biodiversitat i protegir-la. El nou edifici permetrà als 130 investigadors treballar junts i més ben coordinats. A més, obrirà nous programes científics sobre conservació i evolució del comportament.
Benestar planetari. Aquest edifici de la UPF serà un punt de trobada internacional amb projectes sobre salut, reptes globals i tecnologia que analitzin la relació entre el benestar de les persones i el balanç ambiental i la legitimitat de les institucions. Les obres del complex tindran diferents fases, que començaran l’abril del 2022 i es preveu que acabin el 2025.
La construcció dels edificis nous es farà amb criteris de sostenibilitat, que inclouran:
Una gestió integrada d’aigua, residus i energia.
L’ús de materials reciclats i reciclables.
La reducció de la demanda energètica.
L’aprofitament de la llum natural.
Vegetació que ajudi a regular el microclima de la zona.
Una arquitectura integrada amb el medi ambient.
El nou complex d’investigació i innovació se suma a altres accions per reforçar la investigació científica a la ciutat:
Premi Europeu de Ciència Hipàtia.
Increment del finançament per a projectes d’investigació en 2,4 milions d’euros més.
Nou conveni amb la Fundació La Caixa per crear un nou laboratori.
Subvencions per a la investigació sobre l’envelliment i la qualitat de vida, el medi ambient i la mobilitat.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada