30 d’oct 2020

Anar al contingut

En col·laboració amb

BARCELONA EXPAT WEEK

Nous arguments per atraure el talent internacional

La cita programa activitats majoritàriament 'online' per remarcar l'atractiu de la ciutat per als professionals estrangers

La generalització del teletreball a causa del coronavirus i el nomadisme digital s'erigeixen com una oportunitat per a la ciutat

Xavi Datzira

Nous arguments per atraure el talent internacional

Fa dècades que Barcelona és una de les ciutats amb més capacitat per atraure talent internacional, com demostren les dades prepandèmia: va ser nomenada el 2019 com la setena millor ciutat del món per als treballadors estrangers altament qualificats o ‘expats’ (la segona d’Europa, només per darrere de Lisboa), així com la tercera localitat preferida per instal·lar una ‘start-up’. Però ¿quines són les perspectives després del coronavirus? La celebració de la Barcelona Expat Week, del 19 al 23 d’octubre, té per objectiu remarcar que s’obren ara tota una sèrie d’oportunitats per captar aquest talent –i, amb aquest, innovació i creativitat per a l’economia local– gràcies al teletreball i l’anomenat nomadisme digital.   

Aquest nou esdeveniment gratuït, que combina les conferències i tallers ‘online’ amb alguns actes presencials, sorgeix com un pas endavant respecte a la seva antecessora, la fira Barcelona International Community Day. Té els mateixos propòsits –exercir de punt de trobada, oferir recursos a les persones que arriben a la ciutat i mantenir el posicionament de Barcelona com a ciutat acollidora–, però potencia el vessant virtual a través d’una plataforma virtual innovadora que permetrà construir comunitat durant l’esdeveniment, però també durant la resta de l’any.

Aterrar a Barcelona

Al llarg dels cinc dies de la Barcelona Expat Week es desenvoluparan tallers,’webinars’ i sessions de Meet & Share, dividits en els àmbits d’aterratge personal, treball i formació, talent sense fronteres, fer negocis i emprendre i, finalment, disfrutar i participar de la ciutat. Seran un total de 39 activitats amb 88 ponents de 27 nacionalitats diferents, entre ells els ‘amfitrions’, professionals estrangers establerts a Barcelona des de fa anys, convertits ja en uns barcelonins més. Cada jornada culminarà amb una trobada presencial, sempre que ho permetin les condicions sanitàries.

El punt de partida de l’esdeveniment tindrà lloc dilluns amb la sessió denominada ‘Nou paradigma per al talent i per a Barcelona’, formada per dues ponències. En primer lloc, Katerina Psychopaida, representant de la consultoria Mercer Europa, explicarà per què considera que el 2020 ha canviat per sempre l’experiència dels empleats i, partint d’això, les oportunitats que s’obren per a Barcelona. A continuació, Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde, detallarà com la ciutat es posiciona davant aquest nou escenari i què ofereix al talent internacional.

La Barcelona Expat Week sintonitza de ple amb l’aposta de l’ajuntament pel talent per reactivar el futur de la ciutat, amb un pla d’acció dotat amb 5,3 milions d’euros i dedicat a la capacitació, el desenvolupament i la generació de talent. Els principals eixos del pla giren entorn d’una formació tecnològica més gran, reduir la fractura digital i fomentar el reciclatge digital.

Christoph Himmelskamp, amfitrió: «Ser sostenible farà més atractiva BCN»

-¿Per què va venir a viure a Barcelona?

-Vaig estudiar aquí un Erasmus el 1996, i vaig pensar que havia de tornar. Després de treure’m la carrera de Dret, vaig tornar per treballar mig any en pràctiques, i el 2000 vaig decidir establir-me aquí, tot i que tant jo com la meva dona no teníem una feina massa ben pagada. Però vam acordar que cada any revisaríem la nostra situació i decidiríem si seguir o no... fins ara.

-¿Què el va atraure de la ciutat?

-Si vens del nord d’Alemanya, com jo, està clar que la vida és totalment diferent aquí, pel clima, l’ambient internacional, els hàbits, el mar, la muntanya... Si tens un projecte empresarial amb perspectives i cerques un lloc bonic on ubicar-te, Barcelona és el lloc.

-¿Què pot millorar per atraure encara més talent internacional?

-La burocràcia és un malson, tot i que això depèn més del Govern i la Generalitat. Els estrangers solen trobar molts problemes a l’hora de realitzar tràmits bàsics com aconseguir el NIE, el CIF per muntar una empresa, obrir un compte bancari... Cal millorar la benvinguda a les persones de fora.

-¿Com s’imagina Barcelona en un futur pròxim?

-Ha de ser més sostenible, aquest és el repte no només de la ciutat, sinó de tot l’àrea metropolitana. Hi ha molt terreny per recórrer en matèria de mobilitat verda (cal fomentar la bici encara més), autoproducció d’energia, prohibició del plàstic... Ser més sostenible ajudarà a atraure talent internacional.

Temes: +Barcelona