Vivenda

Unitat de Disciplina de l'Habitatge, cinc anys treballant pel dret a la vivenda

Fins ara, ha inspeccionat 118.587 pisos i ha aconseguit aturar 14 casos d'assetjament immobiliari

L'acció municipal ha permès millorar directament la situació residencial de 637 persones

balco-dun-habitatge-decorat-amb-rose-web

balco-dun-habitatge-decorat-amb-rose-web

1
Es llegeix en minuts

El 2015 l’Ajuntament de Barcelona va crear la Unitat Antiassetjament i de Disciplina de l’Habitatge amb l’objectiu de defensar la vivenda com un dret fonamental. Fins ara, aquesta unitat ha inspeccionat 118.587 pisos, un 12% del parc residencial de la ciutat, i ha posat multes per valor de dos milions d’euros aproximadament, la majoria a grans forquilles que mantenien vivendes buides. A més, ha aconseguit aturar 14 casos d’assetjament immobiliari.

La Unitat Antiassetjament i de Disciplina de l’Habitatge, formada per un equip de deu persones, centra la seva activitat en detectar vivendes buides i combatre el mal ús de la vivenda protegida, l’assetjament immobiliari, el mal estat de conservació dels pisos i la falta de lloguer social per a famílies vulnerables per part de les grans forquilles. L’acció municipal ha permès millorar directament la situació residencial de 637 persones.

Des de la creació d’aquesta unitat s’han inspeccionat 118.587 vivendes i s’han tramitat 926 expedients. L’import total de les multes ha sigut de 2,1 milions d’euros. El 58,2% de les multes s’han posat a grans forquilles de vivenda que tenien pisos buits, i el 29,9% han sigut per fer un mal ús de les vivendes de protecció oficial. Entre el 2016 i el 2019, a més, l’elaboració del cens de vivenda buida va permetre detectar 10.052 vivendes buides i 13.852 de convertides en oficines o empreses.

Incrementar el parc de vivenda assequible

L’objectiu principal d’aquesta unitat no és recaptatori, sinó que vol mobilitzar vivendes buides perquè tornin a habitar-se, si pot ser, amb lloguer assequible. En aquest sentit, la Unitat Antiassetjament i de Disciplina de l’Habitatge ha aconseguit incrementar el parc de vivenda assequible de la ciutat amb 196 pisos, ha detectat 814 pisos de grans forquilles buides durant més de dos anys i ha detingut, juntament amb les entitats socials, 14 situacions d’assetjament. També s’ha reduït el preu del lloguer de 25 vivendes i s’han expropiat sis pisos per destinar-los a lloguer assequible.

Notícies relacionades

Les accions antiassetjament se sumen a una política de vivenda àmplia, que inclou la construcció i la compra de pisos per ampliar el parc de lloguer públic, els ajuts al pagament del lloguer i les subvencions per a la rehabilitació.

Més informació aquí