En col·laboració amb

Cultura

Barcelona impulsa mesures de recolzament al sector cultural

Amb el Bonus Cultura es vol fomentar l'activitat empresarial de les indústries creatives

Ampliada la convocatòria d'ajuts per al pagament de l'IBI als establiments culturals

cultura

cultura

4
Es llegeix en minuts

La cultura és un dels sectors que més està patint els efectes de la pandèmia. A fi de recolzar el consum cultural de la ciutadania i ajudar les indústries creatives, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un nou paquet de mesures. D’una banda, destaca el llançament del Bonus Cultura, i d’una altra, l’ampliació de la convocatòria d’ajuts perquè els establiments culturals facin front al pagament de l’IBI.

Coincidint amb la celebració del dia del llibre i de la rosa, que se celebrarà el 23 de juliol, el 13 es posarà a la venda la primera tirada del Bonus Cultura, que impulsa el consum cultural de la ciutadania i l’activitat empresarial de les indústries creatives. Cada bo té un preu de 30 euros (més 1 euro de despeses de gestió), però inclou una bonificació de 10 euros, de manera que permetrà comprar productes culturals per valor de 40 euros.

Del 13 de juliol al 31 de desembre es podran comprar llibres als establiments adherits a la iniciativa i entrades per a espectacles (cine, teatre, concerts...), encara que se celebrin després d’aquestes dates.

El funcionament és molt senzill. S’entregarà un codi que s’intercanviarà a l’establiment per entrades o llibres. Si l’import és superior, se n’haurà d’abonar la diferència; si és inferior, l’establiment entregarà un val de compra personalitzat pel valor diferencial, que es podrà utilitzar al mateix establiment durant un temps limitat.

¿On es pot comprar?

El Bonus Cultura es pot adquirir a la web bonuscultura.com/barcelona. No hi ha cap límit de compra de Bonus Cultura per usuari ni per utilitzar-ne més d’un en una mateixa compra. Es preveu una primera emissió de bons a partir del 13 de juliol i una segona al setembre.

En la iniciativa col·laboren Adetca (Empreses de Teatre de Catalunya), Asacc (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), la Cambra del Llibre de Catalunya, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Cines de Catalunya i el TresC.

Els establiments que no formin part d’aquestes entitats podran adherir-se al projecte mitjançant un formulari habilitat a la web bonuscultura.com/barcelona.

Recolzar les activitats de difusió cultural de la ciutat

Dijous, 9 de juliol, obre la convocatòria 2020 d’ajuts sobre l’import equivalent a la quota líquida de l’impost sobre béns immobles (IBI) corresponent a establiments culturals dedicats a l’exhibició o al comerç cultural de caràcter privat. L’import màxim de la convocatòria serà de 350.000 euros, dels quals 150.000 són un import addicional afegit en el marc del pla de xoc municipal de recolzament al teixit cultural impulsat arran de la crisi sanitària.

Els límits de l’ajuda s’han ampliat fins a una quantia màxima de 10.500 euros

La finalitat d’aquests ajuts és reduir les despeses d’estructura d’espais de caràcter privat i recolzar les activitats de difusió cultural de la ciutat, i compensar parcialment la càrrega tributària mitjançant la reducció de les despeses d’estructura dels establiments culturals.

El reforç pressupostari ha permès ampliar els límits de l’ajuda fins a una quantia màxima de 10.500 euros per a les modalitats d’arts en viu, comerç cultural i cines amb set sales d’exhibició o menys, i de fins a 7.500 euros per als cines amb més de set sales. En cas que la quantitat total dels ajuts superi aquesta dotació, la quantitat que s’atorgarà es reduirà proporcionalment a tots els sol·licitants fins a esgotar el crèdit disponible.

Modalitats

L’ajuda té tres modalitats:

►Arts en viu. Inclou sales de teatre, dansa, circ i altres disciplines de les arts en viu i sales de música en viu. També inclou espais independents de creació i exhibició artística i cultural, entesos com a espais independents i multidisciplinaris que donen recolzament a la producció, la investigació i l’exhibició artística i cultural i que ofereixen una programació periòdica d’activitats.

►Comerç cultural. Inclou establiments comercials de l’àmbit cultural com galeries d’art, llibreries i altres comerços culturals d’especial rellevància cultural i artística per a la ciutat, entesos com a comerços, que tinguin un interès històric o patrimonial per a la ciutat, que realitzin tasques de difusió cultural (B3).

►Cines. Aquesta modalitat té dues categories, les instal·lacions amb set sales d’exhibició o menys i les instal·lacions amb més de set sales d’exhibició.

Destinataris

Notícies relacionades

La convocatòria es dirigeix a persones físiques o jurídiques que gestionin establiments d’exhibició o comerç cultural i sales de cine, incloent-hi tant les que tenen el local en règim de propietat com les que el tenen en règim de lloguer i que es fan càrrec de la quota líquida de l’IBI. En queden excloses les entitats públiques o les privades que desenvolupen l’activitat en un equipament públic en règim de cessió, concessió o lloguer públic.

Sol·licitud

Les sol·licituds s’han de presentar del 9 al 29 de juliol. La documentació es pot descarregar a la seu electrònica de l’Ajuntament de Barcelona. Les persones jurídiques poden presentar la sol·licitud a través de l’Oficina Virtual de Tràmits i les persones físiques ho poden fer també telemàticament, a la mateixa l’Oficina Virtual de Tràmits, o bé presencialment en el registre de les oficines d’atenció ciutadana (OAC)sol·licitant cita prèvia, o trucant al 010.