RESPOSTA A LA CRISI DEL COVID-19
Barcelona enforteix els seus programes socials davant el coronavirus
L'ajuntament reforça la teleassistència, la lluita contra la violència masclista i les beques menjador
També s'han creat nous serveis, com ara l'atenció psicològica i els pavellons Salut

pabellones
Si fins ara Barcelona comptava amb tota una sèrie de serveis socials per recolzar les persones en situació de vulnerabilitat, amb la propagació del coronavirus no només s’han reforçat, sinó que també se n’han creat de nous per afrontar aquesta emergència amb el màxim de recursos. Un sobreesforç que, tal com recalca el consistori, és possible gràcies al compromís de professionals, entitats socials i la ciutadania. Aquest és un repàs dels principals programes disponibles a la ciutat:
Persones grans
El Servei de Teleassistència, amb gairebé 90.000 usuaris, s’ha reforçat per poder efectuar 3.000 contactes diaris. D’altra banda, el Projecte Radars duu a terme un seguiment telefònic a les 1.600 persones usuàries, totes elles, més grans de 65 anys i en situació de solitud. També s’ha reforçat el servei VinclesBCN i s’ha posat a prova el programa Viure i Conviure, amb el qual universitaris comparteixen pis amb persones grans. De les 74 parelles actives, 47 passen juntes el confinament.
A més, l’ajuntament ha incrementat els recursos per millorar la situació de les 255 residències de la ciutat mitjançant el drenatge de residents cap a hotels, la desinfecció per part de Bombers i el personal suficient garantit.
Alimentació
Els programes municipals de menjars (Àpats a Domicili, Àpats en Companyia i els menjadors socials) s’han reforçat un 30% per garantir una alimentació equilibrada i saludable a les persones vulnerables. A part, uns 30.000 estudiants de P3 a quart d’ESO amb dret a beca menjador han rebut una targeta moneder per garantir la prestació d’aquest servei social durant el confinament.
Vivenda
Es mantenen els serveis d’atenció en situacions d’emergència habitacional per garantir la resposta a qualsevol situació urgent. Així mateix, s’han suspès tots els desnonaments a la ciutat i s’ha demanat al Govern de l’Estat que suspengui el pagament de lloguers a famílies més vulnerables.
Ajuda a domicili
El Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), que atén unes 24.000 persones, continua operatiu i ofereix una atenció especial als 3.000 usuaris que no disposen d’una xarxa familiar i reben del servei l’única atenció de cures.
Emergències socials
El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (al carrer de la Llacuna, 25, i amb el telèfon 900.703.030) s’ha reforçat amb vuit treballadors més i funciona ininterrompudament les 24 hores del dia.
Allotjament
Ja s’han obert 385 places per acollir persones sense llar, que s’afegeixen a les 2.200 places que funcionaven a la ciutat. A més, es podran ampliar fins a arribar a 775 més. Entre els nous allotjaments s’hi troben un pavelló de la Fira de Barcelona amb 450 places, el dispositiu de Dos de Maig per a 72 dones, el nou equipament de 30 places per a persones que necessitin confinament per prescripció mèdica o les 70 places creades per a persones amb addiccions. I, a més, 200 pisos turístics s’han posat a disposició per a persones vulnerables.
Violència masclista
Per garantir l’atenció a les dones, nens i adolescents en situació de violència masclista, i a les persones del seu entorn, es manté obert el SARA (Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida), que ofereix atenció presencial general, d’urgència i telefònica (932.915.910 i 932.915.920). Fora del seu horari, es poden dirigir al Centre d’Urgències i Emergències socials de Barcelona, així com al telèfon 900.900.120, disponibles les 24 hores.
Recolzament emocional
El consistori i el Col·legi Oficial de Psicològia han activat un servei d’atenció telefònica per oferir recolzament emocional a la ciutadania. El número és el 649.756.713 i les línies estan ateses per professionals experts en l’àmbit de les emergències. També segueix en marxa el Telèfon de l’Esperança (682.900.500) i els serveis d’atenció psicològica per a adolescents i joves Aquí t’escoltem i Konsulta’m.
Pavellons Salut
Notícies relacionadesEls nous pavellons Salut són quatre equipaments habilitats com espais hospitalaris, que poden atendre fins a 600 pacients per descongestionar els hospitals. Són el CEM Olímpics Vall d’Hebron, que funciona com a extensió de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; dos centres esportius més que tenen com a hospitals de referència l’Hospital del Mar i el de Sant Pau, i l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza, que recolza l’Hospital Clínic. Al seu torn, diversos establiments hotelers s’han convertit en els Hotels Salut.
Migrants
El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) obre de dilluns a divendres al carrer de la Font Honrada, 10, durant l’estat d’alarma, per atendre urgències socials i jurídiques.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Article del conseller de Política Lingüística Un pacte per fer créixer el català, per Francesc Xavier Vila
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns