En col·laboració amb

mesures contra l'exclusió

Les persones amb discapacitat pateixen un sobreesforç econòmic situat entre els 17.700 i els 41.200 euros anuals

L'estudi 'Greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona' constata la necessitat d'articular polítiques públiques efectives per compensar aquesta realitat i reduir les situacions d'exclusió social que se'n puguin derivar

photo5994347003485729374-760x428

photo5994347003485729374-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les persones amb discapacitat pateixen un greuge econòmic que se situa, de mitjana, entre els 17.700 i els 41.200 euros anuals, tal com es dedueix de l’estudi «Greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona»,una investigació pionera en l’àmbit català i estatal que demostra que les persones amb discapacitat han de fer un sobreesforç econòmic que s’accentua segons l’edat i el tipus de discapacitat.

Aquesta quantitat pot incrementar-se notablement segons les necessitats de recolzament de la persona i els costos directes o indirectes d’aquesta situació. La xifra varia enormement en funció de l’edat o el tipus de discapacitat, però en tot cas demostra la necessitat que les administracions públiques prenguin mesures específiques per pal·liar aquest greuge, ja que pot arribar a ser una causa d’exclusió social.

L’estudi «Greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona», elaborat amb dades del 2017, quantifica el sobreesforç econòmic que assumeixen les persones amb discapacitat i les seves famílies per mantenir els seus estàndards de vida.

Es tracta d’un estudi referent en aquest tema a Catalunya i l’Estat que s’ha donat a conèixer amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat. El treball ha sigut impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), i l’ha elaborat l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF). També s’han consultat persones expertes d’entitats com la Federació ECOM, la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat), la Federació Salut Mental Catalunya i l’ONCE.

Recursos per a les persones amb discapacitat

Per afavorir que Barcelona sigui una ciutat accessible i igualitària, les persones amb algun tipus de discapacitat tenen a la seva disposició una sèrie de tràmits i recursos bàsics, coml’obtenció del certificat de discapacitat, la valoració de la dependència o la tramitació de diferents targetes amb beneficis associats, com és el cas del transport, l’aparcament o la tramitació del DNI des de casa.

Notícies relacionades

La Guia de recursos recull els tràmits, ajuts i beneficis que s’han considerat d’interès per a les persones amb algun tipus de discapacitat que resideixen a la ciutat. En la guia s’han inclòs els recursos propis de l’Ajuntament de Barcelona i els d’altres administracions, com la Generalitat de Catalunya. En el cas de les altres administracions, és recomanable confirmar les actualitzacions de la informació als webs corporatius.

Així mateix, les persones amb discapacitat legalment reconeguda i amb residència habitual a Catalunya poden acreditar el seu grau de discapacitat a través de la Targeta Acreditativa de la Discapacitat.

Targetes amb beneficis associats:

-<strong> Targeta d’Aparcament</strong> (permet sol·licitar reserves d’aparcament individuals, estacionar a les reserves públiques per a persones amb discapacitat o estacionar sense limitació horària a les àrees verdes i blaves i a les zones de càrrega i descarrega).