En col·laboració amb

PER PROTEGIR LA SALUT

Llum verda a una nova regulació per a la implantació de gasolineres a Barcelona

La mesura, que limita les noves estacions entorn de les rondes, les àrees industrials i les portuàries, vol protegir la salut del veïnat, especialment la dels col·lectius més vulnerables

benzinera-760x428

benzinera-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Govern ha iniciat la tramitació d’un nou pla urbanístic per regular la implantació de gasolineres a Barcelona. La mesura, que limita les noves estacions entorn de les rondes, les àrees industrials i les portuàries, vol protegir la salut del veïnat, especialment la dels col·lectius més vulnerables.

Actualment, a Barcelona hi ha 105 gasolineres, que habitualment s’ubiquen en entorns amb una alta densitat de població i a una distància màxima d’un quilòmetre dels veïns i veïnes. A més, fins ara, les condicions exigides per instal·lar-les eren les mateixes tant en zones industrials com en àrees residencials o pròximes a escoles o centres sanitaris.

Amb el nou pla urbanístic, la instal·lació de noves estacions es blindarà als nuclis antics, els terrenys d’equipament, als parcs de Collserola i Montjuïc, les zones amb edificacions unifamiliars i plurifamiliars i en els àmbits de conservació urbana per preservar el descans veïnal i la qualitat de l’aire. Tampoc es podran instal·lar en gran part de les parcel·les protegides del catàleg de patrimoni ni en el seu entorn.

Les gasolineres es podran implantar en els següents àmbits:

<strong>Entorn de les rondes</strong>: en via de la xarxa viària bàsica i a una distància màxima de 250 metres de l’eix de la ronda.<br/>Als espais qualificats de les<strong> àrees portuàries.</strong><br/>A les àrees industrials de la <strong>Zona Franca, la Verneda Industrial, el Torrent de l’Estadella i el Bon Pastor.</strong><br/>A més, les estacions hauran de respectar una distància mínima de 100 metres entorn d’escoles bressol, escoles i instituts, centres sanitaris i residències per a nens, adolescents i persones grans.

Impuls a la transició energètica

La nova normativa preveu també les estacions per a vehicles elèctrics. Les noves estacions de subministrament elèctric es podran obrir en els àmbits on s’admeten les de carburant, però també en les vies principals que connecten els districtes, com la Gran Via, el carrer d’Aragó o l’avinguda Meridiana i la Diagonal.

A més, en un termini màxim de dos anys, totes les gasolineres de la ciutat hauran d’incorporar, com a mínim, un punt de recàrrega elèctrica ràpida.

Integració arquitectònica i paisatgística

Les noves gasolineres hauran de tenir un disseny, quant als colors i l’estil de la senyalització i la publicitat, coherent amb els edificis de l’entorn per minimitzar l’impacte visual.

Notícies relacionades

Es fixa un màxim de 3.000 metres quadrats de superfície, dues plantes i 9 metres d’altura.

Els usos comercials queden també limitats a un espai de venda de 100 metres quadrats amb productes vinculats a l’activitat principal i no s’hi permetrà la restauració.

Temes:

Energia Petroli